Читај ми!

Испарења дизела изазивају рак плућа?

Најновије саопштење Светске здравствене организације у којем се тврди да је испаравање дизела узрок рака плућа као и да може довести до повећаног ризика од рака бешике, могло би поприлично да уздрма ауто-индустрију.

Испаравање дизела може изазвати рак плућа и спада у исту смртоносну категорију као и азбест, арсеник и гас иперит, саопштили су експерти Светске здравствене организације (СЗО).

У саопштењу које је изазвало забринутост у ауто-индустрији, Међународна агенција за истраживање рака (ИАРЦ), са седиштем у Француској, која је део СЗО, рекласификовала је испаравање дизела из групе 2А могућих карциногена у групу 1 супстанци које имају сигурне везе са раком.

Експерти су истакли да је њихова одлука једногласна и да се базира на сакупљеним научним доказима и позвали људе широм света да смање своју изложеност испаравању дизела колико је год то могуће.

„Радна група је закључила да је испаравање дизела узрок рака плућа као и да може довести до повећаног ризика од рака бешике", наводи ИАРЦ у свом саопштењу.

Ово саопштење је резултат састанка независних експерата који је трајао два дана викенда и на којем су потврђени најновији научни докази о дизелу и испуштању бензина као узроцима рака.

Испуштања дизела су, према најновијим истраживањима, у истој ризичној групи са другим бројним опасним супстанцама међу којима су азбест, арсеник, гас иперит, алкохол и дуван.

„Имајући у виду додатне последице честица дизела на здравље људи, изложеност тој мешавини хемијских елемената морала би бити смањена широм планете", написао је у свом саопштењу Кристофер Портје, председавајући радне групе ИАРЦ-а.

Како подсећа британска агенција Ројтерс, дизел аутомобили су углавном популарни у западној Европи, а осим у Европи и Индији, дизел мотори се уграђују у комерцијалне аутомобиле због уштеде горива.

Немачки произвођачи аутомобила покушавају да убеде САД да велике дистанце на тамошњим ауто-путевима одговарају управо дизел моторима.

Европска асоцијација произвођача аутомобила саопштила је да је изненађена саопштењем СЗО и да аутомобилска индустрија „мора детаљно да проучи све нове закључке СЗО".

ИАРЦ инсистира на чињеници да је велики број људи свакога дана изложен дизел испаравању, и то не само из аутомобила већ и из других мотора – дизел возова, дизел бродова и генератора.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи