Читај ми!

„Aвионска главобоља“ као лош сапутник

Специфичан и јак бол у пределу око очију који многи осећају приликом слетања авиона могао би се убудуће дијагностиковати као „авионска главобоља“. Њено трајање је кратко и још се не зна тачан узрок, али је на предлог италијанских научника треба сматрати новим подтипом главобоље.

Летење авионом изазива главобољу многим путницима и то дословно, а облик бола који се повећава током слетања назван је „авионском главобољом".

Необичан, специфичан бол у глави - обично јак на једној страни главе и у близини ока, први пут је споменут у медицинској литератури 2004. године, а наредних година је забележено још неколико десетина случајева.

Италијански научници су у стручном часопису Cephalalgia написали да се „авионска главобоља" треба сматрати новим подтипом главобоље и предложили су попис критеријума који могу да користе лекари да би је дијагностиковали.

„Главобоља повезана с летењем авионом, названа 'авионска главобоља', недавно је описан облик главобоље који се искључиво јавља приликом лета и то посебно за време слетања", написао је научник Федерико Маинарди из болнице „Ђовани и Паоло" у Венецији.

Та главобоља обично траје кратко, мање од 30 минута код око 96 одсто људи, преноси портал Витамини.

Само мањи број људи има увек главобољу током слетања, док се код већине она јавља само на неким летовима.

Стручњаци указују да за сада није познат тачан узрок „авионске главобоље".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи