Читај ми!

Роботичка рука, помоћ из будућности

Напори америчких научника довели су до открића које омогућава непокретној особи да се служи предметима уз помоћ роботске руке и својих мисли. Након повезивања људског мозга са компјутерским интерфејсом особе које не могу да користе удове могу да обављају основне функције управљањем технологијом уз помоћ свог ума.

Најновије истраживање спроведено на Универзитету „Браун" у Род Ајленду у САД довело је до открића које омогућава непокретној особи да обавља основне функције управљањем технологијом уз помоћ свог ума.

Кључни део био је повезивање људског мозга са компјутерским интерфејсом. Истраживање је обухватило двоје квадриплегичара 58-годишњу жену и 66-годишњег мушкарца.

Код то двоје волонтера уграђен је компјутерски интерфејс величине грашка у њихове неуроне, односно моторички кортекс.

Тај део мозга омогућава покретање удова, а волонтери су могли да своје мисли и нервну активност претворе у физички покрет захваљујући роботичкој руци. 

„Могла је да дохвати и узме било коју лопту, независно од њеног положаја. То је за нас било изузетно. Када је дохватила шољу, остали смо без даха, нисмо могли да верујемо у оно што видимо", рекао је Џон Донахју, члан стручног тима Универзитета „Браун".

Кејт Хатчинсон је парализована од врата надоле после можданог удара од пре 15 година. Није могла да обавља најосновније покрете, али је после петогодишњег учешћа у студији ушла у историју.

Успешно је развила способност да помоћу вештачке руке подигне чашу и попије из ње кафу, без ичије помоћи, контролишући путем својих мисли роботичку руку. То је први пут урадила после 15 година.

Пацијенткиња Хатчинсон, која се нада да ће једнога дана уз помоћ својих мисли контролисати и роботичке ноге, није могла очима да верује када је њена рука почела да се покреће.

„За нас је био чудесни тренутак када смо видели осмех на њеном лицу", описао је радост због невероватних резултата Лај Хохберг из Опште болнице у Масачусетсу.

Амерички научници задовољни су јер су се уверили да и поред више од деценије парализованости, мозак Кејт Хатчинсон и даље може да издаје довољно веште команде и тако контролише роботичку руку.

Иако је по свој прилици будућност какву очекујемо стигла, биће потребно још неколико година да ова технологија довољно напредује да би могла да почну масовна клиничка тестирања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи