Читај ми!

Колико ћемо живети зависи од нашег оптимизма

У чему је тајна дуговечности? Чини се да научници напокон имају одговор на то питање – тајна се крије у одређеним особинама личности, попут позитивног става према животу.

Научници са Медицинског колеџа „Алберт Ајнштајн" и Универзитета „Јешива" открили су да особе које поседују одређене особине темељене на генетици имају предиспозиције за дуг живот, а дубоку старост најчешће ће доживети особе које су оптимистичне, спонтане и често се смеју, пише Вашингтон пост.

У студији су учествовале 243 особе просечне животне доби од 97,6 година, а испитаници су уједно били део веће студије назване "Longevity Genes Project".

„Када сам почео да радим на овом истраживању у којем су учествовали стогодишњаци, мислио сам да је тајна њихове дуговечности у томе што су помало 'безобразни'. Али када смо проценили личности испитаника, открили смо особине које јасно одражавају позитиван став према животу", навео је доктор Нир Барзилаи.

Према његовим речима, то су у већини случајева биле врло спонтане, оптимистичне и опуштене особе.

Осим тога, смех су сматрали важним делом живота и имали су широк круг пријатеља, а јасно су изражавали и показивали емоције.

Прошлогодишња студија у којој су учествовала 3.853 испитаника старости од 52 до 79 година, објављена у часопису Proceedings of the National Academy of Sciences, показала је да старије особе које су срећне имају 35 одсто мање шансе да ће умрети у периоду од наредних пет година, за разлику од несрећних људи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи