Крокодилске сузе за медведима – плод панда дипломатије

У Јапану обожаваоци у сузама испратили панде из Токијског золошког врта које су због старости враћене у Кину.

Крокодилске сузе за медведима – плод панда дипломатије Крокодилске сузе за медведима – плод панда дипломатије

Јапанци су најпре велики обожаваоци људи, јавних личности попут певача, глумаца и спортиста, али и умиљатих животиња. То потврђује скуп од око 500 људи на међународном аеродрому Нарита, на око сат времена вожње аутомобилом од престонице, који су се 29. септембра окупили како би усликали авион којим су у домовину враћене кинеске (џиновске) панде Ли Ли и Шин Шин, дугогодишње звезде токијског зоолошког врта.

Камере извештача ухватиле су немали број јапанских грађана оба пола који плачу за крзнарима који су за време свог боравка у Земљи излазећег сунца успели да изроде три медведића.

Окупљени су се слагали да у оцени да је боље за здравље и добробит двеју панди да се врате у своју земљу, али и грцали: „туга, туга“. Кроз сузе су изговаране и речи захвалности пандама и лепе жеље за будућност.

Пар дана пред селидбу, упркос јакој киши, у токијском зоолошком врту у парку Уено се створио ред у којем је требало чекати три сата да би се добила привилегија да се на само два минута погледају безбрижне панде како брсте гране и одмарају се.

Обожаваоци панди

Међу јапанским грађанима има и оних који себе отворено називају „обожаваоцима панди“, што подразумева виши ниво посвећености тим животињама, као што је рецимо путовање у Кину искључиво ради посети резерватима панди. Ти фанови типично умеју да разликују лица свих панди које су последњих година боравиле у Токијском врту. Формирају и кружоке у којима праве колаже и цртају панде. 

Пред повратак својих љубимаца у Кину по ноћи су заузели место у реду пред зоолошким вртом у Токију како би били сигурни да ће доћи на ред до истека времена предвиђеног за последње посматрање панди.

Јапанске телевизије су испред золошког врта забележиле присуство панда фанова из целе земље – неки од њих су стајали у ред више пута и проводили и по осам сати стрпљиво чекајући не би ли имали прилику да своје црно-беле љубимце фотографишу на укупно шест минута.

Заслужне дипломате

Две дебељуце заслужни су грађани Кине које су за добробит своје нације провеле чак 13 од 19 година свог живота у Јапану, радећи на унапређењу имиџа комунистичке земље у иностранству и успостављању приснијих односа са становништвом геополитичког и идеолошког такмаца. Ова врста политички и друштвено корисног рада позната је као „панда дипломатија“. Назив је добила по чињеници да је приликом нормализације односа између две земље 1972. Пекинг Јапану поклонио пар панди .

Брачни пар Ли Ли и Шин Шин одиграли су посебно важну улогу, јер су сплетом околности у Јапан стигли само месец дана пред катастрофални земљотрес и велики цунами 2011. године, након чега су деца из пострадалих подручја са североистока Јапана довођена у Токијски зоолошки врт како би им они својом умиљатошћу и неусиљеношћу залечили душу. И то у време када је након деценија у запећку на површину испливао територијални спор између две државе у вези острва Сенкаку (Диаоју), који је Кини донео пуно лошег публицитета.

Но, крзнате дипломате, слично својим људским колегама, имају ограничен боравак у иностранству и морају да се врате у своју домовину. Ли Ли и Шин Шин напунили су 19 година и у последње време имају повишени крвни притисак, што практично значи да улазе у старост, због чега је, оценили су стручњаци, добар тренутак да буду враћени у Кину док још могу да путују. Отуд растанак са јапанским обожаваоцима и поштоваоцима.

Чудесна је моћ створења која просто тиме што једу и спавају опчињавају људска бића.

Можда су вредне зависти безбрижност, простодушност и ситуираност које неким Јапанцима омогућавају да добар део времена и новца улаже у праћење и обожавање љубимаца попут панди. 

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи