Новооткривени снимци поворке после атентата на Кенедија наћи ће се на аукцији

Нeдавно откривени филмски снимци поворке бившег америчког председника Џона Ф. Кенедија како јури аутопутем у Даласу ка болници након што је он смртно рањен биће стављен на аукцију крајем септембра.

Новооткривени снимци поворке после атентата на Кенедија наћи ће се на аукцији Новооткривени снимци поворке после атентата на Кенедија наћи ће се на аукцији

Стручњаци кажу да откриће нових снимака није нужно изненађујуће чак и потед тога што је прошло више од 60 година од атентата на Џона Ф. Кенедија.

„Постоји још много филмова и фотографија тог догађаја. Још увек се откривају или поново проналазе на нечијим таванима или у гаражама“, каже Стивен Фејгин, кустос у Музеја на шестом спрату на Дили Плази, који прича причу о атентату од 22. новембра 1963. године.

Аукцијска кућа "RR Auction" ће понудити осаммилиметарски аматерски филм на аукцији у Бостону 28. септембра. На снимку који је забележио Дејл Карпентер старији не види се погођен председник, али се види лимузина у којој су били председник и прва дама, Жаклина Кенеди, и колона возила која јури Лемон авенијом према центру града. Филм затим наставља преко погођеног Кенедија, а Карпентер прати колону како јури низ међудржавни пут 35.

„Ово је изванредно, у боји, и можете осетити брзину од 130 километара на сат“, наводи Боби Ливингстон, извршни потпредседник аукцијске куће.

Снимак који траје око 10 секунди приказује агента Тајне службе, Клинта Хила – који је храбро скочио на задњи део лимузине док су пуцњи одјекивали – како лебди у стојећем положају изнад председника и Жаклине Кенеди.

Пуцњи су испаљени и док је поворка возила пролазила кроз Дили Плазу испред Тексаског складишта школских књига, а касније је откривено да се убица Ли Харви Освалд налазио на шестом спрату. Чувени снимци Ејбрахама Запрудера су ухватили сам чин атентата.

Након пуцњаве, поворка је скренула на међудржавни пут 35 и појурила према болници Паркленд, где је проглашена Кенедијева смрт. Био је то исти пут којим би поворка ишла да превезе председника до следећег одредишта на тргу где је требало да одржи говор.

Филм откривен у сандуку за млеко

Како је навео Карпентеров унук, Џејмс Гејтс, иако се у породици знало да је његов деда имао филм од тог дана, о томе се није често причало. Тако је Гејтс када му је филм, похрањен заједно са другим породичним филмовима у сандуку за млеко, на крају припао, није био сигуран шта је тачно имао његов деда, који је умро 1991. у 77. години.

Када је око 2010. погледао наслеђене филмове, најпре је био одушевљен снимцима са Лемон авеније. Али када је видео кадрове забележене на међудржавном путу 35, био је шокиран.

Посебан утисак је на њега оставила Хилова позиција на задњем делу лимузине, тако да је отприлике у време када је изашла Хилова књига Госпођа Кенеди и ја, 2012. године, Гејтс ступио у контакт са њим и његовом коауторком и будућом супругом, Лизом Мекабин, у жељи да му покаже тај филм.

Аукцијска кућа је објавила фотографије филмског снимка, али не објављује јавно део који приказује поворку која јури међудржавном магистралом.

Фарис Рукстул III, историчар, документариста и бивши аналитичар ФБИ-а који је гледао филм, каже да ови снимци приказују јурњаву у Паркленд на потпунији начин од других, фрагментираних филмских снимака које је видео. Додаје и да снимак даје „свежи поглед на трку до Паркленда“ и да се нада да ће након аукције завршити негде где могу да га користе филмски ствараоци.

Фејгин напомиње да је атентат био толико шокантан догађај да су људи инстинктивно желели да задрже материјал у вези са њим, тако да увек постоји могућност да се нови материјал појави.

Додаје да су се историчари годинама питали ко је човек са фотоапаратом који се види на једној од фотографија од тог дана. „Годинама нисмо имали појма ко је тај фотограф, где му је камера, где су ове слике“, рекао је Фејгин.

Затим је 2002. Џеј Скагс ушао у музеј са кутијом за ципеле испод руке. Он је био тај фотограф, а у кутији за ципеле било је 20 слика са Дили Плазе пре и после атентата, укључујући једине познате фотографије у боји пушке која је уклоњена из зграде Тексашког складишта школских књига, открива Фејгин.

четвртак, 05. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару