Читај ми!

Сокаци, пијаца, аутентичне куће – „Врање кроз време" кроз мултимедијалну изложбу

Архитектура Врања, у појединим деловима града, задржала је изглед од пре једног века. Иако се граде нови објекти и зграде, уски сокаци и приземне куће и даље су обележје града. Управо су ти мотиви и познате грађевине на разгледницама које се чувају у Завичајном одељењу библиотеке, а које су приказане на мултимедијалној изложби „Врање кроз време", током манифестација „Дани Врања".

Ликовно и графички обрађене и увећане, аутентичне разгледнице из 19. века, приказују живот у тадашњем Врању. Зграда Начелства, познате чесме, улице.

„Једна је са врањске пијаце, у питању је пијаца, ту су и окупаторски војници. Неко је усликао и направио аутентични документ који има и естетски квалитет“, Зоран Најдић, директор библиотеке „Бора Станковић" у Врању.

Из колекције завичајних разгледница библиотеке „Бора Станковић" одабрано је 10 најстаријих за изложбу на отвореном. Уз њих приказан је и документарни филм.

„И тај материјал прати саму радњу, у питању су најстарији видео записи који се тичу Врања. Све оно што се тиче живота у Врању, друштвеног живота, архитектуре, окружења“, додаје Зоран Најдић.

Мултимедијална изложба „Врање кроз време" приказана је у оквиру културно-туристичке манифестације „Дани Врања". Стотинак разгледница грађани могу видети и у Завичајном одељењу у Врањској библиотеци.

недеља, 01. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару