Читај ми!

Банка отпустила раднике који су користили компјутерске мишеве који лажирају рад за рачунаром

Амерички банкарски гигант „Велс Фарго“ отпустио је известан број запослених након тврдњи да су користили посебно дизајниране компјутерске мишеве и тако лажирали да раде и када нису били за рачунаром.

Банка отпустила раднике који су користили компјутерске мишеве који лажирају рад за рачунаром Банка отпустила раднике који су користили компјутерске мишеве који лажирају рад за рачунаром

Америчка банка је саопштила да је особље отпуштено или добровољно дало отказ „након разматрања навода у вези са симулацијом активности тастатуре која ствара утисак о активном раду“.

У САД су недавно ступила на снагу нова правила која значе да брокери који раде од куће морају бити контролисани сваке три године.

Портпаролка банке је навела: „'Велс Фарго' се односи према запосленима према највишим стандардима и не толерише неетичко понашање.“

„Велс Фарго“ је 2022. године озваничио хибридни и флексибилни модел рада и дозволили су запосленима да повремено раде од куће.

Алати за контролу и изврдавање контроле

Неке велике компаније користе све софистицираније алате за праћење запослених откако се рад на даљину проширио током пандемије ковида.

Запослене који раде од куће контролишу праћењем притисака тастатуре и покрета очију, праве снимке екрана и бележе са које веб локације запослени ради.

Међутим, технологија је такође паралелно напредовала како би омогућила избегавање присмотре, укључујући и такозване компјутерске мишеве „џиглере“ ( jigglers), који померају курсор на рачунару како би изгледало да је активан, а њихова употреба је широко доступна.

Према подацима „Амазона“, где се могу наћи за мање од 10 долара, хиљаде их је продато у последњих месец дана.

Блумберг, који је први пријавио овај потез на основу поднеска „Велс Фарга“ Регулаторној управи за финансијску индустрију САД, рекао је да је више од десет људи отпуштено.

Би-Би-Си је потврдио шест случајева отпуштених радника и један случај добровољног отказа након што је запослени био суочен са доказима.

Већина их је радили у „Велс Фаргу“ мање од пет година.

Многе фирме, посебно у финансијској индустрији, све више инсистрирају на повратку запослених у канцеларију.

Рад на даљину остао је популаран још од пандемије, али бројке су све ниже.

У Сједињеним Државама, нешто мање од 27 одсто плаћених дана прошлог месеца били су за рад од куће, у поређењу са више од 60 одсто на врхунцу пандемије 2020. године, према истраживању професора на Мексичком технолошком институту (ИТАМ), Станфордове пословне школе и Универзитета у Чикагу.

Према анализ истраживача, од овог пролећа, око 13% запослених са пуним радним временом у САД  искључиво је радило од куће, а још 26% је уживало у хибридном аранжману.

субота, 22. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије