Читај ми!

Позната Тицијанова украдена слика, пронађена на лондонској аутобуској станици, иде на аукцију

Очекује се да ће рад мајстора из 16. века, „Одмор током бегства у Египат", коштати између 15 и 25 милиона фунти када буде пуштен у продају у аукцијској кући „Кристиз“

Позната Тицијанова украдена слика, пронађена на лондонској аутобуској станици, иде на аукцију Позната Тицијанова украдена слика, пронађена на лондонској аутобуској станици, иде на аукцију

Веома жељена слика ренесансног мајстора Тицијана која је украдена 1809. па поново 1995. године – након чега је откривена у пластичној кеси на лондонској аутобуској станици – биће стављена на аукцију у јулу.

Верује се да је венецијански сликар платно Одмор током бекства у Египат урадио 1508. када је имао једва 20 година. Сликана на дрвеном панелу широком око 60 центиметара, приказује Девицу Марију која љуља малог Исуса док је Јосиф гледа.

Први пут је документован у колекцији венецијанског трговца зачинима почетком 17. века и током наредних векова био је у власништву разних аристократа, царева и надвојвода широм Европе.

Купио га је четврти маркиз Бата на аукцији од „Кристиза“ 1878. године, а сада га продаје иста аукцијска кућа у Лондону 2. јула у име последњег маркиза. Очекује се да ће коштати између 15 и 25 милиона фунти.

Слика је два пута украдена током своје историје - прво 1809. године из палате Белведере у Бечу украле су га трупе Наполеона Бонапарте, а затим средином деведесетих када је узета из Лонглит хауса,  седишта маркиза од Бата, у Вилтширу.

Седам година потраге за сликом

У чланку на сајту аукцијске куће „Кристиз“ наводи се да је слика „цењена због живописне сцене породичне идиле у свету природе, као и необичне судбине коју је слика имала“.

Најживописнији део њеног пута до сада је можда био када је слика однета из салона на првом спрату велелепне куће Лонглит 1995. Након седмогодишњег лова, слика је тада процењена на више од пет милиона фунти , пронашао ју је Чарлс Хил, бивши шеф Одељења за уметнине и антиквитете Скотланд јарда, у пластичној кеси на аутобуској станици у Ричмонду.

Хил, који је умро 2021. године, рекао је да га је на лице места довео човек кога је описао као мешавину Артура Дејлија и Лавџоја, ликова одметника из две ТВ серије које су се приказивале 1980-их и 1990-их, у замену за награду од 100.000 фунти. Хил је такође био познат по томе што је помогао да се пронађе верзија слике Крик Едварда Мунка из 1893. године након што је украдена из Националног музеја у Ослу 1994. године.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије