Читај ми!

Бивши радник покушао да прода рукопис барокног вајара - чека суђење у ватиканском затвору

Осумњичени историчар уметности наводно је покушао да прода рукопис из 17. века фирми задуженој за одржавање Базилике Светог Петра, у којој је био запослен. Осумњичени је у ватиканском затвору од 27. маја.

Марија Данијел Перголици, бивши радник фирме која се бави одржавањем Базилике Светог Петра наводно покушао je да препрода украдени рукопис барокног вајара и архитекте Ђана Лоренца Бернинија, саопштио је данас италијански дневни лист Домани. Зато је приведен и налази се у ватиканском затвору од 27. маја.

Реч је о позлаћеном рукопису из 17. века који описује Бернинијев дизајн за олтарску надстрешњицу, балдахин у Базилики Светог Петра.

У извештају је наведено да је осумњичени Перголици, који је и историчар уметности, покушао да прода поменути рукопис фирми у којој је радио, преноси АП.

Наведено је да још није утврђено да ли је рукопис из Ватикана или из приватне колекције. Италијански лист Домани, који је известио о случају у четвртак,пише да је спорно порекло рукописа као и то и да ли је раније био у архиви Базилике.

Цитира се и историчар уметности, пријатељ оптуженог, који је рекао да рукопису нема трага у каталогу архива Базилике најмање од 1900. године.

Ватикански тужиоци, међутим, тврде да је реч о рукопису на 18 страница који садржи прве познате спецификације за позлаћену надстрешњицу као и да је рукопис нестао из архиве Базилике. Прес служба Свете столице објавила је да је оптужени покушао да препрода рукопис фирми за коју је радио Fabrica di San Pietro, задуженој за одржавање Базилике Светог Петра.

Перголици се суочава са оптужбама за примање украдене робе, изнуду и превару, наведено је у саопштењу Прес службе Свете столице.

 

петак, 21. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије