Читај ми!

Мале плате и посао са здравственим ризиком – да ли ће жалбе радника музеја стићи до Ватиканског суда

Особље Ватиканских музеја покренуло је судски поступак без преседана због услова рада. Кажу да се према њима поступа као према „роби" без икакве заштите, да су подложни здравственим ризицима и да имају ниске плате.

Један од најпосећенијих музеја на свету, заједно са париским Лувром и лондонским Британским музејом, Комплекс Ватиканских музеја, поседује непроцењиву уметничку колекцију укључујући и чувену Сикстинску капелу.

Од укупно 700 запослених њих 49, чувари сала, рестауратори и запослени у књижари су се још крајем априла, обратили адвокату Лаури Срго, најавивши правну битку на суду ако се не промене досадашњи услови рада. На овај начин се обраћају кардиналу Фернанду Верхезу Алзаги, председнику Гувернората државе Ватикан, органу од којег зависе и запослени у Музеју

„Запослени се жале на услове рада који нарушавају њихово достојанство и не поштују основна права ниједног радника. Постоје неке критичне тачке на које су се запослени већ неколико пута жалили током година, чак и појединачно. Пошто нису добили повратну информацију, одлучили су да ми се обрате заједно.

Они су мала група од скоро 50 људи за коју верујем да ће брзо увећати. Они стога траже већу транспарентност у унутрашњем управљању музејом, од процеса напредовања до обнављања бонуса за радни стаж (који се тренутно додељују без икаквих критеријума) и структуриранију регулативу за боловање“, рекла је Лаура Срго, адвокат запослених у Ватиканском музеју.

Након формалног апела кардиналу, процедура предвиђа да уколико након 30 дана од пријема жалбе нема одговора од стране Гувернаторства, следећи корак је изношење жалбе пред Биро за рад апостолске столице која има улогу медијатора.

„Уколико помирење не прође добро тј. не дође до договора или се једна од страна не појави, следећи корак је Ватикански суд који баш попут италијанског има три нивоа пресуде, апелациони суд а затим и касациони“, додала је Лаура Срго.

Радни спор без преседана у Ватикану, због лоших и неправедних услова на радном месту, уколико се не реши на другачији начин, довешће до тужбе против администрације папе Фрање.

Радници се буне због тога што у Ватикану не постоји план интеграције нити мере подршке дохотку у случају кризе или фазе потпуне незапослености.

То се највише приметило током пандемије када радници нису могли да долазе на посао, али им је задржан један део плате иако ови догађаји нису зависили од њих.

Радници се жале и на сигурност на радном месту наводећи здравствени, биолошки и физички ризик.

Ватикански музеји могу да приме 24.000 људи дневно што се одавно премашује, па је дневно у њима заправо између 25.000 и 30.000 посетилаца.

Постоје само два сигурносна излаза док недостатак клима уређаја лети не представља идеалне услове за посетиоце. Сви радници запослени у Ватиканским музејима су Италијани који ту раде годинама.

Портпарол Ватиканских музеја одбио је било који коментар на ову тему.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару