У част предака, пут Крфа кренули пешке

У част предака, за будућност потомака, на пут од 1.200 километара до Крфа пешице су кренула три пријатеља, ратни ветерани из Републике Српске. На далеки крстоносни ход Игор, Новица и Петар кренули су са Пала, а зацртали су да на сопствени погон дневно прелазе четрдесетак километара.

Игору Вукашиновићу снајпериста у рату је трајно одузео вид, али не и светлост духа која га заједно са друговима Новицом и Петром води у ходочашћа. Први пут су кренули за Крф, а до сада су већ два пута пешачили до Хиландара и других светиња.

„Једно 10-12 пута ишли из Источног Сарајева до манастира Острог. Ишли смо на гроб до Патријарха Павла и онда смо тако, сагледавши неке ствари, вриједности и значај Крфа и свете борбе српског народа из Првог свјетског рата одлучили да идемо на Крф. А прошле године крећући се баш овуда, упознали смо пријатеље и браћу нашу из Удружења 'Света Србија', који праве доле својеврсну тврђаву знања и ето одлучили смо се да се и ми укључимо бар на неки начин“, каже Вукашиновић.

Иако је у питању дуг пут, кажу да су кренули као и увек, без посебних припрема. Наоружани чврстином воље и духа корак по корак испуниће и још један циљ.

„Кренули смо на овај пут не би ли анимирали нашу омладину да се пусте мобилног телефона и разноразних прича које нису стварност“, наводи Новица Пејић.

„Нас тројица имамо око двјесто година. Физички издржавамо све те походе, хвала богу смо издржали. Успут има мало проблема са жуљевима и тако“, истиче Остоја Медић.

А без обзира на године, ни високе температуре, олује или кише нису их до сада никада поколебали од зацртаног ходочашћа.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије