Традиционални „ракетни рат“ између две цркве на грчком острву, поени за поготке звона

Необична традиција у грчком граду Вронтадосу – две цркве вече уочи Васкрса традиционално испаљују „ракете“ једна на другу.

Традиционални „ракетни рат“ између две цркве на грчком острву, поени за поготке звона Традиционални „ракетни рат“ између две цркве на грчком острву, поени за поготке звона

Две цркве у грчком граду Вронтадосу, које се налазе на врховима брда, синоћ су испаљивале ракете једна на другу, као део националне ускршње традиције.

Циљ је да се из једне цркве погоди звоно на другој, 400 метара удаљеној. Директни погоци на сваки звоник се наводно рачунају следећег дана да би се одредио победник, али свака парохија увек тврди победу над другом.

Резултат неслагања је да се обе парохије договоре да поравнају рачуне следеће године, чиме се ривалство наставља.

Порекло ове традиције није познато, али наводно сеже из отоманског доба. Према локалним предањима, раније се изводило правим топовима, све док османске власти нису забраниле њихову употребу 1889. године.

Догађај је привремено отказан 2016. године, због притужби становника на материјалну штету, али је обновљен 2017. године, уз ограничења трајања и броја лансираних ракета.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара