Читај ми!

Градске власти Берлина поклањају Гебелсово љубавно гнездо где је доводио нацистичке лидере

Берлинске власти нуде на поклон кућу која је некада припадала нацистичком министру пропаганде Јозефу Гебелсу, надајући се да ће тако прекинути деценијску дебату да ли да пренамене или сруше имање северно од немачке престонице.

„Нудимо било коме локалитет као поклон од државе“, каже берлински министар финансија Стефан Еверс, преноси ДПА.

Град Берлин је више пута покушао да дâ локалитет федералним властима или држави Бранденбург где се вила налази, како не би плаћао одржавање или обезбеђивање комплекса, који је зарастао у коров и почео да пропада.

Еверс је поновио понуду градских власти, позивајући да се у будућим предлозима понуди решење којим би била поштована историја локалитета.

„Уколико поново не успемо, као што нисмо успели ни претходних деценија, онда Берлин неће имати друге опције него да сруши кућу, за шта смо већ све припремили“, истакао је Еверс.

Луксузна вила за Гебелса, једног од најближих сарадника Адолфа Хитлера, изграђена је 1939. године у шумовитом крајолику са погледом на језеро Богензе близу града Вандлица, око 40 километара северно од Берлина.

Служећи му као викендица ван Берлина, где је живео са супругом и шесторо деце, Гебелс је у вилу често позивао госте – друге нацистичке челнике, уметнике и глумце, а користио ју је и као љубавно гнездо за ванбрачне афере.

После рата, имање од 17 хектара кратко је коришћено као болница, а онда га је преузео подмладак Комунистичке партије Источне Немачке, па је саграђен центар за тренирање као и објекти за спавање.

Са уједињењем две Немачке 1990. године, локалитет је поново потпао под власништво Берлина. Међутим, градске власти нису знале шта ће с њим. Имање је од тада постало занимљиво излетницима који су морали да се пробију кроз растиње како би се дошли до куће и завирили кроз огромне прозоре виле.

Гебелс се вратио у Берлин пред крај Другог светског рата. Када су совјетске трупе ушле у Берлин, супруга и он извршили су самоубиство цијанидом након што су отровали својих шесторо деце.

Њихов имућни дом на острвцету у Берлину продат је на аукцији 2011. године.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара