Милион и по евра за срећу из Фонтане ди Треви

Фонтана ди Треви једно је од најпосећенијих места у Риму. Не постоји туриста који не жели да је обиђе, а можда и баци новчић за срећу, јер је то традиција. Да ли сте се икада питали где завршавају новчићи бачени у ту фонтану и колико се годишње новчића сакупи? Прошла година је била рекордна – из римске фонтане је сакупљено више од милион и по евра.

Запослени у „Ачеи”, компанији за водовод и електричну енергију града Рима, три до четири пута седмично сакупљају новчиће које су пролазници, грађани Рима али највише туристи бацили у Фонтану ди Треви, за срећу.

Та традиција датира још из античког Рима, када су се новчићи бацали у воду не би ли се тако одобровољили богови водâ, касније ју је званично увео немачки археолог Волфганг Хелбиг како би убедио све оне који су тужни напуштали град да ће му се вратити уколико баце новчић у фонтану.

Многи туристи који долазе у овај град желе да буду део те традиције, која је толико укорењена да су чак и вође Г-20, када су боравили у Италији 2021, са тадашњим премијером Мариом Драгијем на челу, бацили преко леђа новчић у фонтану.

„Не можете да посетите Рим а да не посетите ову фонтану, то је обавезно”, јасан је председник римске добротворне организације „Каритас” Ђустино Тринча.

„Ја сам бацила новчић, видећемо да ли ће то донети срећу или ћу се поново вратити у Рим”, сазнајемо од једне туристкиње.

Мало Италијана зна да сав новац који се неколико пута недељно сакупља из фонтане већ 15 година одлази у „Каритас”, добротворну организацију у Риму, а да је ове године прикупљено рекордних 1,6 милиона евра, који ће помоћи сиромашним становницима главног града.

„Када одузмемо трошкове прикупљања новчића, а то је негде око шест одсто од укупног износа, остатак иде за две хиљаде породица које добијају топли оброк у јавним кухињама. Прошле године послужили смо 53.000 оброка, а они којима је помоћ потребна добијају посебне картице којима могу да пазаре у пет специјализованих самопослуга”, додао је Тринча.

Новчићи из фонтане се сакупљају тако што се прво једном великом четком поређају, а затим помоћи велике цеви усисавају. После тога их стављају један по један у вреће које ручно затварају и носе у магацин. Тамо их перу и сортирају по вредности, након тога се деле онима којима су најпотребнији.

Али у фонтану се не бацају само новчићи, не тако ретко се налазе и зубне протезе, наочаре па чак и клешта од јастога. Ипак, најчешће се поред новчића проналазе наруквице које је највероватније откопчају у тренутку бацања не само евра, наиме има ту новчића из целог света који се одвајају, како би се после заменили за евре.

Уколико нисте знали, правилно бацање новчића у Фонтану ди Треви подразумева да стојите окренути леђима, зажмурите и десном руком баците новчић преко левог рамена. То можда јесте симболичан гест који је свакако део легенде, али тако данас помажете великом броју људи.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару