Читај ми!

ЕУ суд ударио „рампу“ Кинезима – легендарна „Веспа“ не сме да се имитира

Легендарна веспа позната је по свом облику у читавом свету и марка је, коју је по сваку цену, потребно заштитити од имитација. То је одлука суда Европске Уније који је дао за право компанији „Пјађо“ у дугој судској борби са кинеским гигантом „Жонгненгом“ (ЗНЕН груп).

Све је започело 2013. године када је историјска италијанска компанија одлучила да заштити свој скутер од могућих имитација, подневши Канцеларији ЕУ за интелектуалну својину (ЕУИПО) захтев за регистрацијом „тродимензионалног знака који одговара облику Веспа скутера“.

Захтев је прихваћен и 2014. године облик „Веспе“ постаје заштићени заштитни знак за производе „скутера“ и „смањене моделе скутера“. Кинези из ЗНЕН група, који су 2018. циљали на италијанско тржиште куповином „Мото Морини“ из Болоње, нису се слагали са том одлуком те су тражили да се укине заштићени знак.

Наиме, они су направили скоро идентичан скутер попут „Веспе Ел-Екс“ и регистровали су његову марку пре две године. ЕУИПО је донео одлуку у корист кинеске куће јер је по њима недостајао доказ о дистинктивном карактеру облика „Веспе“ и у том случају је и поништила регистрацију марке.

Судије су пре две године одлучиле да постоје велике разлике између кинеског скутера и „Веспе Ел-Екс“ те да су разлике многобројне и пажљиво око корисника који је информисан то не може да не види. Такође су подвукли да потенцијални купци скутера имају врло висок степен информисаности и висок ниво пажње тако да би апсолутно могли да препознају стил, линију и изглед „Веспе“ и не би је помешали са кинеским скутером.

Међутим, из компаније „Пјађо“ нису одустали те су се жалили суду ЕУ. Данас је одлука луксембуршких судија поништила претходну пресуду оценивши је „грешком у процени“. Према суду ЕУ постоје докази који показују специфичан карактер стечен употребом марке „Веспа“ широм Уније.

Судије објашњавају да регистровани жиг не може да се прогласи неважећим ако је „због његове употребе након регистрације добио дистинктивни карактер”. „Пјађо“ је представио релевантне доказе попут истраживања јавног мњења, податке о обиму продаје као и присуство „Веспе“ у поп култури – бројним музејима и познатим светским филмским остварењима.

Они су томе додали и присуство бројних „Веспа“ клубова у свим државама чланицама Уније те то, по закључку судија, „указује на култни карактер историјског италијанског скутера и његову глобалну препознатљивост”. То једноставним речима значи да се „Веспа“ не може имитирати.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару