Читај ми!

Био му је заштитни знак – Наполеонов двороги шешир купљен за више од два милиона долара

Наполеонов шешир на аукцији у Паризу достигао је цену од рекордних 2,1 милион долара.

Карактеристични шешир за који се верује да је припадао Наполеону Бонапарти продат је за рекордних 1.932.000 евра (2,11 милиона долара) у аукцијској кући “Drouot” у Паризу.

Првобитно је процењен на 600.000 до 800.000 евра. Цена је надмашила 1.884.000 евра плаћених за још један Наполеонов шешир у истој аукцијској кући 2014. године.

Жан-Пјер Осен који је био задужен за вођење аукције рекао је да је шешир од црног дабра у традиционалном „дворогом“ облику заштитни знак Наполеона, који је током свог живота поседовао око 120 таквих шешира.

„Шешир је био део имиџа који је он конструисао, јер је Наполеон био човек комуникације“, рекао је Осен, додајући да је Наполеон увек носио шешир тако да су углови били поравнати са његовим раменима, док га је већина људи у то време носила са угловима напред.

Шешири за које се верује да су били у власништву Наполеона редовно се појављују на аукцијама. У октобру 2021. године, на аукцији у Лондону, продат је шешир са ДНК доказима, који доказују да је заиста припадао Наполеону.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу