Читај ми!

Зашто најстарија кућа у Београду нема никакво обележје

Најстарија кућа у Београду је на Дорћолу, у улици Цара Душана, са бројем 10. То пише у књигама. Али, на самој кући нема обележја које нам говори о историји. Зашто, када би то био добар туристички мамац?

Мала кућа у Улици цара Душана број 10 најстарији је сачувани стамбени објекат у граду, а саграђен је у првој половини 18. века. Није могао било ко овде да станује, јер су плацеви били врло скупи, кажу из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

„Овде је живео и радио Елијас Флајшман, он је био мајстор ременар и видите ове отворе горе у таванском простору он је на тавану држао штављене и нештављене коже и због тога су ти отвори били битни да може да се проветрава“, објашњава Бојана Ибрајтер Газибара из Завода за заштиту споменика Града Београда.

Кућа се састоји од подрума, приземља, спрата и таванског простора.

„Првобитно је имала одређене украсе на фасади, али су Турци након 1739. године, када су поново освојили Београд, све те украсе разлупали и склонили“, додаје Бојана Ибрајтер.

Ова кућа је споменик културе од 1987. године, али мало ко то зна.

„Завод за заштиту споменика културе града Београда је пре неколико година радио један пројекат обележавања споменика културе таблама са кју-ар кодом, који су водили на Википедијине текстове које су запослени у Заводу писали. Нажалост, нису сви споменици културе добили те табле, али то је нешто што размишљамо да поновимо“, наводи Ибрајтерова.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу