Читај ми!

Јан Немчек, Страдивари из Ковачице

Јан Немчек, градитељ виолина из Ковачице, познат је широм света по својој ручној техници израде којом су радили и мајстори попут Аматија и Страдиварија пре више векова.

Кућу у Ковачици посећују туристи из целог света, јер је у исто време и музеј и радионица... и то не било каква. На дрвеном столу су делови виолина у разним фазама, на зиду алат, изнад великог прозора окачене виолине које чекају завршну обраду и лакирање, на другом зиду су оне које мајстор рестаурира. Јан Немчек је друга генерација градитеља виолина, а прави их ручно, истом техником као што се поступало пре више векова.

„Виолина, то је мој живот. Четрдесет и три године био сам музички педагог, наставио сам традицију, пошто је то тата радио после Другог светског рада 1945.године. Хтео сам и ја да се опробам уз помоћ Лидије Танасијевић, прве жене градитељке на планети и ја сам, захваљујући тој Лидији Танасијевић, која је била врхунски мајстор и педагог, одлучио да постанем градитељ 1979. године. Једино ме је подржала од свих у породици супруга Ева, која је рекла: 'Ако мислиш да ћемо од тога живети, ја ћу ти помагати'“, каже Јан. 

Процес прављења није једноставан. Захтева умешност, знање и време.

„У првом реду, најбитније је дрво. За градњу квалитетног инструмента жичаног, било да је то мандолина, виолина, гитара, тамбура, треба врхунско дрво. Значи, јавор, да буду лепе шаре, али је битна горња табла. Горња табла је од резонантне смрче и она  већ пева. Озбиљни мајстори не граде инструмент од дрвета млађег од 20 година. Ми сада користимо лагер, из 1979. године", додаје градитељ виолина.

 За израду једне виолине потребно је око 200 сати стрпљивог рада, а онда следи лакирање.

„Лакирање траје 10 месеци. Овде има десет слојева лака. То се ради четком, али је битно да буде транспарентна. Имамо од црвених, загаситоцрвених, жутих, па браон боје, зависи од колорита лака, али је битно да буде провидан, да видимо ту лепоту", објашљава Јан.

Господин Немчек се бави и рестаурацијом старих инструмената.

„Најстарији је из 1510.године, виолина.Султан Сулејман, уместо пужа урађена је глава султана Сулејмана. Онда имамо 1648.године рађену у Ерфурту, из 1775. рађену у Парми, онда из 1778.године, из 4. века“, наводи Немечек које су виолине прошле кроз његове руке. 

Виолина је инструмент који својим тоновима оплемењује, а ако је ручно направљена, има две душе – сопствену и душу мајстора који је, у њу, уграђује.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару