Читај ми!

Запослени у минхенском Немачком музеју подметнуо копију и продао оригинал слике

Како је саопштио суд у Минхену, запослени у Немачком музеју у Минхену подметнуо је копију и продао оригиналну слику из збирке. Оптужени је зарађени новац трошио на луксузне проводе, скупе ручне сатове, а приуштио је и један „ролс-ројс“.

Тридесетогодишњи мушкарац, који је остао неименован због строгих немачких закона о приватности личности, осуђен је за крађу још три уметничка дела из Немачког музеја у Минхену (Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik). Успео је да избегне затвор, али му је изречена условна казна од 21 месец и наложено да врати музеју више од 60.600 евра.

У саопштењу за јавност Окружни суд у Минхену наводи да је при изрицању пресуде узето у обзир да је оптужени признао дело и показао „искрено кајање“.

„Рекао је да је поступио непромишљено“, наводи се у пресуди суда. „Не може да објасни своје лакомислено понашање“.

Човек који је у Немачком музеју радио од маја 2016. до априла 2018. године успео је за то време да слику Франца фон Штука Прича о принцу жаби (Das Märchen vom Froschkönig) замени копијом и оригинал понуди на аукцију. Аукцијској кући у Минхену је рекао како је слика припадала његовом прадеди. Слика је продата једној швајцарској галерији за 70.000 евра, а он је добио скоро 50.000 у готовини, пошто му је аукцијска кућа наплатила трошкове.

Такође је украо још три слике из музејског депоа и две успео да прода – Die Weinprüfung (Проба вина) Едуарда фон Грутцнера и Zwei Mädchen beim Holzsammeln im Gebirge (Две девојке скупљају дрво у планинама) од Франца фон Дефрегера. Једно од дела је продато на аукцији, а друго је директно откупила аукцијска кућа, што му је донело још 11.490 евра.

Искористио је новац за отплату дугова и финансирање „луксузног начина живота“, стоји у саопштењу суда. „Оптужени је бесрамно искористио могућност приступи складишним просторијама... и продао вредна културна добра како би себи приуштио луксузан стил живота“, додаје се.

Такође, покушао је да прода и украдену слику Dirndl Франца фон Дефрегера у другој аукцијској кући у Минхену, али није успео.

У писаној изјави за Си-Ен-Ен аукцијска кућа која стоји иза три успешне продаје, „Кетера кунст“ (Ketterer Kunst), наводи да „једноставно није (било) могуће да их идентификује као украдену имовину“.

„У потпуности смо испунили своју дужност и детаљно смо истражили поменуте радове“, додао је портпарол аукцијске куће. „Жалимо што су дела украдена из музеја... (и) блиско смо сарађивали са (полицијом) у раној фази и предали сву документацију за решавање овог случаја.“

Надлежни у Немачком музеју рекли су за Си-Ен-Ен да улажу напоре да поврати слике. Портпарол наводи да Музеј тражи да се поништи продаја и да је једна од украдених слика већ у поседу полиције.

Додаје се и да је простор из којег су слике украдене „у основи довољно обезбеђен” и да је Музеј пре запошљавања проверио оптуженог који у то време није имао кривични досије.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару