Читај ми!

У мају на бициклу кренуо из Гвинеје ка Египту да би уписао студије

Решен да постане студент једног од најпознатијих и најстаријих универзитета на свету, каирског Ал Азхар Универзитета, двадесетпетогодишњак из Гвинеје је на бициклу превалио четири хиљаде километара преко западне Африке.

У мају на бициклу кренуо из Гвинеје ка Египту да би уписао студије У мају на бициклу кренуо из Гвинеје ка Египту да би уписао студије

Мамаду Сафају Бери је у мају кренуо из Гвинеје у престижни египатски Ал-Азхар, надајући се да ће бити примљен на студије.

Двадесетпетогодишњак је четири месеца возио бицикл кроз земље које су похарали исламисти и у којима су буктали државни удари.

Када је коначно стигао у Каиро, у изјави за Би-Би-Си је рекао да је „веома, веома“ срећан што је добио стипендију и што је примљен на факултет о коме је сањао.

Бери је ожењен и има једно дете. Знао је да себи не може да приушти исламске студије у Ал Азхару, нити да авионом одлети до Египта, али репутација овог универзитета и његова жеља да студира, подстакла га је да ризикује и бициклом крене на пут кроз Мали, Буркину Фасо, Того, Бенин, Нигер и Чад.

Бери је кренуо из свог дома „у потрази за исламским учењем“, али је био пред великим искушењима и задесиле су га бројне невоље у појединим земљама кроз које је путовао.

У Малију, Буркини Фасо и Нигеру, напади исламистичких милитаната на цивиле су чести, а недавни државни удари довели су до политичке нестабилности.

„Путовати кроз ове земље је веома тешко јер немају регуларну власт у овом тренутку“, каже Бери.

„Имају безброј проблема и људи су веома уплашени. У Малију и Буркини Фасо људи су ме гледали као зликовца. Свуда сам сретао тешко наоружане војнике.“

Наводи да је три пута хапшен и привођен без икаквог разлога. Два пута у Буркини Фасо и једном у Тогу.

Међутим, срећа се осмехнула Берију када је стигао у Чад. Интервјуисао га је један новинар и објавио његову причу на интернету, што је навало неке добре људе да му плате лет до Египта. Тако су га спасли од вожње бициклом кроз Судан у коме букте ратна дејства.

Коначно је 5. септембра стигао у Каиро. Одлучност му је донела састанак са деканицом исламских студија, др Нахлом Елсеиди која му је понудила место на Ал Азхаровом курсу исламских студија, уз пуну стипендију.

Елсеиди је у објави на друштвеним мрежама навела да Универзитет жели да понуди знање студентима широм света. „Ал Азхар прима студенте из свих земаља, брине о њима, и нуди им стипендије“.

„Не могу вам рећи колико сам био срећан. Захвалио сам се Богу“, каже Бери и додаје да су сва искушења кроз која је прошао давно заборављена и избрисана радошћу што је постао студент Ал Азхара.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара