Читај ми!

Лопови се испели на 2.400 метара висок врх Алпа и покрали добровољне прилоге

Планинари у Швајцарској огорчено су реаговали на крађу новца из кутије за донације смештене на планинском врху у Алпима на који се стиже једним од најтежих успона.

Лопови се испели на 2.400 метара висок врх Алпа и покрали добровољне прилоге Лопови се испели на 2.400 метара висок врх Алпа и покрали добровољне прилоге

Између 400 и 500 швајцарских франака узето је из кутије планинарског клуба Лејкербад, у близини врха Даубенхорна у швајцарским Алпима.
Кутију је поставио локални планинарски клуб ради прикупљања донација за одржавање пролаза до врха.

Ова планинарска рута је једна од најдужих у Швајцарској и има ознаку К5, што значи да је екстремно тешка. Зато се претпоставља да су пљачкаши искусни алпинисти који су познавали ово подручје и дошли су опремљени алатом да разбију кутију.

Патрик Грихтинг, један од чланова одбора клуба верује да је крађа унапред планирана.

„То нису били обични планинари“, рекао је Грихтинг у изјави за новинску агенцију ДПА. „То је огромна кутија коју не можете да отворите само шрафцигером.“

Кутија се налази на заравни на којој се алпинисти одмарају после скоро километар пењања уз стрму литицу. У шпицу сезоне око 50 планинара се свакодневно пење на овај врх.

Грихтинг претпоставља да су се лопови попели рано ујутро или увече. И поред тога што су 2015. године постављене челичне мердевине и сајле, овај врх остаје неприступачан за све осим за најискусније пењаче, а крађа је шокирала заједницу планинара.

„Какви су ово људи?" запитао се клуб у објави на Фејсбуку, назвавши пљачку „великом увредом“ која је показала „непоштовање“ према заједници.

„Планинарски клуб се брине о овој траси без надокнаде, и не тражимо ништа, а сада је неко одлучио да украде новац дониран за одржавање“, написали су волонтери.

„Не желимо да се починиоцима нешто лоше деси, већ да их до краја вечности мучи грижа савести сваки пут када крену у планине.“
Из клуба кажу да верују да су лопови наставили и попели се до врха, што је додатно изненадило чланове клуба.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара