Читај ми!

Знате ли тајне шампионског сача

Четворочлана екипа из Владимираца не само да ужива у припреми сача за пријатеље већ и осваја прва места на такмичењима. Тако су одлучили да у родним Владимирцима организују прву Сачијаду.

Месо припремљено испод сача једно је од најомиљенијих јела, а када се додају поврће и зачини, онда је то посебан специјалитет. Шта је све потребно да се спакује добар сач знају балкански шампиони.

Шеф екипе, капитен шампионске екипе из Владимираца Дејан Илић за РТС прича о тајнама припреме јела под сачем.

„Важно је свеже месо, важно је свеже поврће и важна је љубав за припрему сача. Убацује се кромпир, паприка, лук, шаргарепа, зачини, то су мале тајне, месо јунетина и јагњетина, у односу пола–пола, ако је пет килограма меса, отприлике пет килограма кромпира у зависности од величине сача“, набраја Илић.

Према његовим речима, време припреме јела зависи од величине сача и траје отприлике три до четири сата.

„Огрев је важан, наравно, ћумур, добар ћумур, буков. Ако је јагњетина мало рузмарина ставите, остало су со и зачини, зависи од укуса, слано, љуто“, наглашава Илић.

За кулинарске вештине овог тима чуло се и на сачијадама у региону где су освајали више шампионских титула. Да јело буде пикантно, припремљено на време и на тихој ватри, сваки члан има своје задужење.

„Углавном се договоримо пре припреме сача. Ту смо углавном што се тиче подршке, помоћи око припреме поврћа, меса а главни кривац за добар укус је Дејан. Он је једини задужен за укус и зачине, ми можемо да дамо сугестију неку током дегустације, али он је капитен екипе“, објашњава Милош Нешић.

Дејан, Милош и Горан дугогодишњи су пријатељи и кумови. Уживају у припреми хране у такмичарском духу, а највише, кажу у дружењу које је непроцењиво.

„Велика је организација око припреме самог сача, али не само сача, јер цела екипа доводи са собом супруге, децу и остале. Поред сача ми правимо и неке ствари које нису само везане за сач, носимо пиће, храну, јер та манифестација увек траје цео дан“, прича Горан Ђукић.

Део тима задужен је за дегустацију и коментаре, као и за припрему предстојеће Сачијаде.

„Дејан, Милош и Горан су моји другари, ја им дођем као неки пи-ар. Могу да кажем да су фантастичан тим, да из године у годину напредују и што више мене слушају све им боље иде на такмичењима и ја сам сигуран, јесте да је домаћи терен овде, тог 7. октобра, да ће ова екипа да има најбољи сач, а да ли ће да пусти некога са стране да их победи, то ћемо да видимо“, рекао је Милован Ђенадић из Шапца.

У све свеже састојке, екипа веселог духа додаје да је за припрему јела важно с ким и за кога кувате и зато ће приход са предстојеће Сачијаде дати у хуманитарне сврхе.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару