Читај ми!

Знате ли тајне шампионског сача

Четворочлана екипа из Владимираца не само да ужива у припреми сача за пријатеље већ и осваја прва места на такмичењима. Тако су одлучили да у родним Владимирцима организују прву Сачијаду.

Месо припремљено испод сача једно је од најомиљенијих јела, а када се додају поврће и зачини, онда је то посебан специјалитет. Шта је све потребно да се спакује добар сач знају балкански шампиони.

Шеф екипе, капитен шампионске екипе из Владимираца Дејан Илић за РТС прича о тајнама припреме јела под сачем.

„Важно је свеже месо, важно је свеже поврће и важна је љубав за припрему сача. Убацује се кромпир, паприка, лук, шаргарепа, зачини, то су мале тајне, месо јунетина и јагњетина, у односу пола–пола, ако је пет килограма меса, отприлике пет килограма кромпира у зависности од величине сача“, набраја Илић.

Према његовим речима, време припреме јела зависи од величине сача и траје отприлике три до четири сата.

„Огрев је важан, наравно, ћумур, добар ћумур, буков. Ако је јагњетина мало рузмарина ставите, остало су со и зачини, зависи од укуса, слано, љуто“, наглашава Илић.

За кулинарске вештине овог тима чуло се и на сачијадама у региону где су освајали више шампионских титула. Да јело буде пикантно, припремљено на време и на тихој ватри, сваки члан има своје задужење.

„Углавном се договоримо пре припреме сача. Ту смо углавном што се тиче подршке, помоћи око припреме поврћа, меса а главни кривац за добар укус је Дејан. Он је једини задужен за укус и зачине, ми можемо да дамо сугестију неку током дегустације, али он је капитен екипе“, објашњава Милош Нешић.

Дејан, Милош и Горан дугогодишњи су пријатељи и кумови. Уживају у припреми хране у такмичарском духу, а највише, кажу у дружењу које је непроцењиво.

„Велика је организација око припреме самог сача, али не само сача, јер цела екипа доводи са собом супруге, децу и остале. Поред сача ми правимо и неке ствари које нису само везане за сач, носимо пиће, храну, јер та манифестација увек траје цео дан“, прича Горан Ђукић.

Део тима задужен је за дегустацију и коментаре, као и за припрему предстојеће Сачијаде.

„Дејан, Милош и Горан су моји другари, ја им дођем као неки пи-ар. Могу да кажем да су фантастичан тим, да из године у годину напредују и што више мене слушају све им боље иде на такмичењима и ја сам сигуран, јесте да је домаћи терен овде, тог 7. октобра, да ће ова екипа да има најбољи сач, а да ли ће да пусти некога са стране да их победи, то ћемо да видимо“, рекао је Милован Ђенадић из Шапца.

У све свеже састојке, екипа веселог духа додаје да је за припрему јела важно с ким и за кога кувате и зато ће приход са предстојеће Сачијаде дати у хуманитарне сврхе.

понедељак, 25. новембар 2024.
13° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње