Читај ми!

Британац ипак неће платити „трошкове живота“ у затвору због злочина који није починио

Боравак у затвору кошта, па чак и када сте иза решетака због злочина који нисте починили. Ипак, Ендру Малкинсон изборио се да му „затворску кирију“ не одбију од одштета коју би могао да добије због одслужења казне због злочина који није извршио.

Човек који је провео затворен пуних 17 година због силовања које није починио, описао је као „одвратно“ правило које од њега захтева да покрије трошкове живота за време проведено у затвору.

Ендру Малкинсон добио је добре вести прошлог месеца – пресуда у складу са којом је издржавао казну поништена је након што су се појавили нови ДНК докази који са злочином повезују још једног потенцијалног осумњиченог.

Међутим, 57-годишњак је убрзо потом пренеражен информацијом да треба да плати „преноћиште и смештај“ од било које надокнаде коју буде добио у оквиру владиног програма за обештећење у оваквим случајевима, а која је ограничена на милион фунти.

Секретар британског правосуђа Алекс Чок укинуо је правило одмах у недељу након што се прочуло за случај Ендруа Малкинсона.

Малкинсон је, у разговору са Мартином Брантом, новинаром Скај њуза специјализованом за теме криминала и права, рекао да мисли да је правило одвратно, веома глупо, осветољубиво о потпуно неопходно.

Дуг пут до одштете

У другом интервјуу Малкинсон је истакао да је то прва од многих промена које су нам потребне у нашем правосудном систему да бисмо заштитили невине“. Критиковао је и почетну полицијску истрагу, као и пресуду која није донета једногласно већ само већином гласова поротника.

Требало ми је 20 година да остварим правду, јер истражни органи не истражују овакве грешке и не сносе одговорност. Можда ће ми сада бити потребне године да добијем било какву одштету, јер, иако је моја пресуда поништена, држава сада тражи од мене да изнова доказујем своју невиност“, објашњава Малкинсон.

Према његовим речима, нико не би требало да истрпи оно кроз шта је он прошао.

Надам се да Алекс Чок неће стати овде у уношењу измена у правосудни систем. Такве промене су нам потребне да бисмо наш правосудни систем учинили безбеднијим за невине и одговорнијим за грешке“, истакао је Малкинсон.

Раније су независни проценитељи могли да врше одбитке на основу „уштеђених животних трошкова” као што су плаћање станарине или хипотеке, иако се то није десило у протеклој деценији, наводе у Министарству правде Велике Британије.

Секретар британског правосуђа Алекс Чок ажурирао је смернице, које датирају из 2006. године, како би се укинула могућност потраживања оваквих трошкова код поништених пресуда.

Правичност је основни стуб нашег правосудног система и није у реду да жртве грешака у спровођењу правде могу имати одбитке за уштеђене животне трошкове. Ова сасвим логична измена спречиће жртве да плаћају два пута због злочина које нису починиле“, рекао је Чок.

Максимална исплата у оквиру програма обештећења због оваквих грешака је милион фунти за издржану казну затвора од више од 10 година.

Малкинсонова адвокатица Емили Болтон, директорка добротворне адвокатске канцеларије Апил, нагласила је да би максимална сума износила 58.824 фунти за сваку годину коју је њен клијент грешком провео у затвору, што је око 27.760 фунти мање од основне плате посланика од 86.584 фунти.

Која сума може да надокнади губитак дела живота 

Држава је Ендију отела најбоље године живота. Промена овог једног правила није адекватан одговор. Потребна нам је потпуна ревизија жалбеног система, коме су биле потребне две деценије да се призна ова очигледна грешка у спровођењу закона“, рекла је Болтонова.

Лаику то можда делује као много новца. Али то представља скоро две деценије пакла и изгубљених прилика, изгубљене љубави и свега осталог што живот чини драгоценим“, каже Малкинсон.

Портпарол правосуђа из редова либералних демократа Алистер Кармајкл рекао је да влада сада мора да преиспита случајеве људи који су били приморани да плате за трошкове живота након што су неоправдано осуђени.

Да би стекао право на исплату у оквиру програма, оштећени мора да поднесе захтев за обештећење у року од две године од помиловања или поништења пресуде услед откривања нових чињеница, које без сумње доказују да није починио прекршај или злочин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару