Читај ми!

Да ли „знамо“ како се једе чоколада

У једној од студија стручњаци су открили да можда током читавог живота једемо чоколаду на погрешан начин. У анкети у којој је учествовало 78 испитаника, то је и потврђено.

Да ли „знамо“ како се једе чоколада Да ли „знамо“ како се једе чоколада

Једна од омиљених посластица свих узраста, млечна, црна, бела, комбинована је чоколада. Како је наведено у студији већина анкетираних навела је да чоколаду ставља пре употребе у фрижидер. То је потпуно погрешно, јер је оптимална температура на којој се чува ова посластица 18 степени Целзијусових. На тој температури она даје свој прави и пуни укус.

Коцкице се топе у устима

Препорука стручњака је да се узима по коцкица чоколаде која се топи у устима, никако је не треба жвакати. Када се чоколада отапа постепено у устима тада сви рецептори укуса  могу да препознају ноту бутера и правог укуса чоколаде.

Препорука је да се конзумира у јутарњим сатима, између 9 и 11сати.

„Чоколада је посластица комплексног укуса. Ако је једемо у јутарњим и преподневним сатима, она чак може да буде и грицкалица које нам помаже да наставимо да радимо са пуно енергије. Тиме скраћујемо глад до ручка“, истакла је Натали Алибранди, вођа тима научника  који се баве храном и пићем са седиштем у Лондону и Холандији. (Food Inovation Centre).

Препорука стручњака је да се чоколада узима у малим количинама како би се избегло стимулисање рецептора. Корисно је комбиновати је и са другим намирницама. Рецимо, млечна или бела чоколада лепо се комбинује са горким намирницама.

Студија која је објављена у часопису „The Journal of Nutrition“,  сугерише да конзумирање чоколаде може да помогне у смањењу нивоа холестерола.

Побољшава когнитивну функцију

Научници са Харварда истакли су да испијање две шољице топле чоколаде током дана може да одржи наш мозак здравијим и да код старих људи побољша памћење. Она стимулише проток крви у појединим деловима мозга.

субота, 02. новембар 2024.
12° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње