Читај ми!

Љубитељи екстремних авантура могу да преноће у колиби 419 метара под земљом

Желите путовање у средиште Земље – онда можете да преспавате у напуштеном викторијанском руднику шкриљца у северном Велсу. Гости „Дип слипа“ имају могућност да преноће у једној од четири брвнаре 419 метара под земљом – или у посебној одаји са кровом од шкриљаца.

Љубитељи екстремних авантура могу да преноће у колиби 419 метара под земљом Љубитељи екстремних авантура могу да преноће у колиби 419 метара под земљом

Уколико одлучите да преспавате у некој од луксузно уређених колиба у напуштеном руднику у Велсу, морате имати у виду да путовање до њих захтева одважност и добру кондицију.

Очекује вас двочасовно пешачење, пентрање, спуштање зиплајном, и пловидба подземним каналима.

На свом врхунцу, каменолом и рудник К’мортин, на падини брда у Танигришају, запошљавали су стотине људи. Али као и већина индустрије шкриљаца у северном Велсу, затворен је средином 20. века и остављен да пропада.

Међутим, последњих година је пронашао нови живот као место за екстремне авантуре, које води „Go Below Underground Adventures”.

Може се похвалити првим најдубљим зиплајном на свету и слободним падом – а сада полаже право на први хотел испод земље.

„Постоје два главна разлога зашто се са овим почело“, објашњава Мајк Морис, водич и оперативни менаџер Go Below-а. „Пре свега због великог интересовања, заиста.“

„Многи туристи које смо водили на наша авантуристичка путовања су нам стално говорили: ‘Зар не би било сјајно спавати овде доле’. И помислили смо: да – зашто да не.“

„Друго, наш власник, Мајлс, жели да ствара прве ствари – попут првог подземног слободног пада на свету, најдуже и најдубље подземне вожње зипом. Била је то још једна прилика да покаже своју креативну страну и створи овај простор.“

Овај пословни потез је подстакнут и све већом популарношћу северног Велса као одредишта за екстремне авантуре.

Али није све ишло тако глатко и без изазова

Чак и најбрже путовање низ рудник искусном особљу одузима више од једног сата, док се креће километрима тунела низ стрме стене, затрпане старом опремом и гомилама отпада од шкриљаца.

Повратак је још напорнији, јер треба имати снаге да се све изнесе узбрдо. Али запослени у „Дип слипу“ кажу да су реакције гостију вредне труда.

После напорног путовања до одредишта, када стигну до колиба, прва реакција гостију је само „Вау!“.

Наравно, овај „вау“ има и своју цену. Ноћење у колиби кошта око 400 евра – док боравак у „луксузној“ одаји од шкриљаца кошта 600 евра.

Храна је укључена, али они који очекују гурманску гозбу биће разочарани. Из безбедносних разлога, постоји и забрана алкохола, што и није необично, јер последња ствар коју бисте желели јесте да се мамурни пентрате 500 метара.

недеља, 07. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару