Читај ми!

Рубенсова вековима „изгубљена“ слика достигла цену од 7,7 милиона долара

Рубенсова слика која је била погрешно идентификована скоро 300 година, анализирана је уз помоћ рендгена и, пошто је утврђена њена аутентичност, сада би могла да буде продата за 7.700.000 долара на аукцији следећег месеца.

Рубенсова вековима „изгубљена“ слика достигла цену од 7,7 милиона долара Рубенсова вековима „изгубљена“ слика достигла цену од 7,7 милиона долара

Фламански сликар Петер Паул Рубенс завршио је Светог Себастијана којег чувају два анђела пре више од четиристо година.

Његови потези четкицом приказују причу о римском војнику Себастијану, прободеном војничким стрелама и остављеном да умре након што је прешао у хришћанство, пре него што су анђели чудесно интервенисали.

Слика је оставила „снажан утисак“ на Џорџа Гордона, копредседавајућег Сотбијевог дела старих мајсторских слика широм света, када га је први пут видео на изложби.

„То је живост рада четкице, није тешко показати колико то треба да се цени“, рекао је Гордон за Си-Ен-Ен.

Веровало се да је слика настала по наруџбини италијанског племића и војног команданта Амброђа Спиноле, а веровало се и да је завршена 1606–1608. године у Италији, или 1609/10. године у Антверпену када се Рубенс вратио у свој родни град

„Амброђо Спинола је био… војник који се борио у верском рату. Он је био побожни католик и зато имате овај избор свеца „јер када је (Себастијанова) вера постала очигледна и он је одбио да је осуди, био је осуђен на мучеништво… то би била одговарајућа тема за Спинола да наручи такво дело", додао је Гордон.

Породица Спинола била је велики покровитељ и пријатељ Рубенса.

Слика је нестала и не помиње се у писаним изворима 1730-их, пошто је измештена из породичног иметка, преко женске линије порекла, све док се поново није појавила у Мисурију 1963. године. Касније ју је садашњи власник купио на аукцији 2008, где је погрешно идентификована као слика француског уметника Лорана де ла Хира.

Рентгенска анализа

РендгенскаРубенсово дело и, што је најважније, оригинална верзија композиције.

Раније је ту титулу носила слика из породичне колекције Корсини, која је сада у Галерији Корсини у Риму.

Анализа је открила промене испод финалне слике док је Рубенс обликовао свој дизајн до савршенства по први пут. У почетку је, на пример, Рубенс насликао Светог Себастијана окренутог на другу страну, док је у коначном облику слике изоставио другу стрелу која је пробола свечево десно бедро.

„Рубенс је био један од најпознатијих, највећих сликара 17. века и сликар који је заиста био на челу развоја барока као уметничког стила", рекао је Гордон.

Уметничко дело ће се наћи под аукцијским чекићем у Лондону 5. јула и процењује се да ће коштати и до 7,7 милиона долара.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару