Читај ми!

Немачка банка враћа слику Кандинског отету током Другог светског рата

Банка са седиштем у Минхену „Бајерише Ландесбанк” наредила је да се слика Василија Кандинског врати породици Левенштајн из Амстердама, која јој је одузета током нацистичке окупације у Другом светском рату.

Немачки комитет за реституцију донео је одлуку да „Бајерише Ландесбанк” мора да врати слику под именом Шарени живот аутора Василија Кандинског наследницима породице Левенштајн у чијем је власништву ово уметничко дело било, дуго пре него што су га нацисти одузели током Другог светског рата.

Вредност слика је, како се процењује, између 70 до 80 милиона евра, а немачка банка ју је набавила 1972. године и позајмила је Музеју Ленбахаус у Минхену.

„Оваква пресуда донела је правду за жртве националсоцијализма”, изјавио је Џејмс Палмер из Мондекс корпорације, у име наследника из породице Левенштајн.

Власти града Амстердама, 2022. године, након дуге правне битке вратиле су породици Левенштајн још једно дело Кандинског - Слика са кућама.

Комитет за реституцију је 2018. године донео одлуку да градске власти нису у обавези да врате слику, али градски челници су се одлучили на такав корак, пошто је Извештај Констамовог комитета указао на „одговорност града који треба да се на прави начин суочи са неправдом и непоправљивом патњом која је нанета амстердамским Јеврејима током Другог светског рата”.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи