Читај ми!

Скулптура паука продата за више од 30 милиона долара

Бронзани паук нешто виши од три метра, поставио је нови аукцијски рекорд за скулптуру једне уметнице, објавили су из аукцијске куће „Сотби“.

„Паук“ ауторке Луиз Буржоа из 1996. године, висок преко три метра и широк више од пет метара, продат је за 32,8 милиона долара, укључујући и хонораре на аукцији у Њујорку.

Продаја је такође поставила нови аукцијски рекорд за дело ове уметнице.

Постоје само четири дела која приказују паука у изради ове француско-америчке уметнице која су се појавиле на аукцији. У мају 2019, једна скулптура је продата за 32,1 милион долара на аукцији куће „Кристи“, такође у Њујорку.

Рекорд за било које дело уметнице на аукцији и даље држи слика Џорџије О’Киф – Jimson Weed коју је за 44,4 милиона долара купио Музеј Кристалних мостова Алис Волтон, наследнице Волмарта, 2014. године.

Скулптура продата у четвртак раније је била у власништву бразилске фондације „Итау“.

Буржоа, која је преминула 2010. у 98. години, скулптуре у облику паука почела је да прави тек у својим осамдесетим годинама, и они су постали њена најпознатија дела.

Скулптуре из те серије су истакнуте у многим водећим светским музејима, укључујући Музеј Гугенхајм, Националну галерију Канаде у Отави, Тејт Модерн у Лондону...

Келси Ленард, рекао је, испред аукцијске куће „Сотби“, да је заиста посебан тренутак видети како скулптура, осим што је достигла рекордну цену за Луиз Буржоа, постаје и највреднија скулптура коју је направила жена уметница.

„Пауци Луиз Буржоа су несумњиво право ремек-дело уметности 20. века. Омиљене су широм света, моћне, али нежне скулптуре, али ипак имају доминацију присуства у простору, посебно када су изложене у нашим галеријама“, додао је Леонард.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи