недеља, 14.05.2023, 09:30 -> 16:05
Извор: РТС, Independent
Со у јутарњој кафи убија горчину и опорост, а открива нове укусе
Јутарња кафа за почетак дана скоро да је обавезна, а укуси су различити. Неко у кафу додаје млеко, неко шећер или оба, а постоје и љубитељи кафе који додају со.
Како би се ублажио опор усус кафе, предлози неких људи су да се уместо шећера у јутарњу кафу дода прстохват соли.
Иако је идеја помало необична, постоје научна истраживања која су се бавила ефектима додавања соли у кафу. Со је богата натријум -хлоридом који „убија“ опори укус кафе. А када ти укуси нестану могу да се осете и дођу до изражаја друге ароме кафе.
У истраживањима која су објављена још 1995. године наведено је да со потискује горки укус кафе. Тако је у Вијетнаму додавање соли у кафу сасвим уобичајено. И припадници америчке морнарице су током Другог светског рата пили слану кафу.
Коментари