Читај ми!

„Проклејмерси“ непожељни на церемонији крунисања - шкотски бенд исувише републикански

Класик шкотског бенда „Проклејмерси“, I’m Gonna Be (500 Miles), првобитно је била на званичној листи песама које ће се изводити на прослави крунисања караља Чарлса Трећег, међутим избачена је због антимонархистичких и републиканских ставова познате браће.

Већ се нашироко расправља о листи гостију, протестима и распореду седења на крунисању Чарлса Трећег, али једно је сигурно – песма „Проклејмерса“ I’m Gonna Be (500 Miles) неће бити на званичној плејлисти прославе.

Песма је уклоњена пошто је било више приговора због републиканских ставова чланова бенда.

Шкотски рок дуо отворено заступа републиканске ставове које су веома гласно износили у различитим периодима своје каријере.

Прошлог септембра, Чарли Рид је јавно подржао Сајмона Хила, писца и професора, који је био оптужен за изношење претећих и увредљивих порука, као и ремећење јавног реда током церемоније проглашења краља Чарлса у Оксфорду.

Хил је том приликом узвикнуо „Ко га је изабрао? пре него што је увучен у полицијски комби. Пријава против њега је касније повучена јер је Крунско тужилаштво одустало од гоњења.

У интервјуу за Национал, Рид је рекао: „Мислио сам да тај тип говори у моје име, али он говори и у име мноштва других људи. Не само у Шкотској, већ и широм Велике Британије.

О краљичиној смрти, Рид је навео: „Много људи је попут мене, имало лично поштовање према тој жени, али не подржавају монархију.

„Њен син, на исти начин неизабран, преузео је власт и медијима није пало напамет да покрену било какву дебату о томе. Они су неупитни. На начин на који медији извештавају произлази као да сви у Британији осећају исто, а то није тачно. То једноставно није тачно.“

Рид је такође изјавио да у случају да Шкотска постане независна, треба расписати референдум да се Шкоти изјасне да ли треба задржати краљевску породицу. Прошлогодишња анкета је показала да 45 одсто људи у Шкотској жели да монархија опстане.

У објави на званичном веб-сајту написаној 2007. године, „Проклејмерси“ пишу да њихова песма In Recognition, са албума Life with You, говори о њиховом „огромном презиру" према људима на левици у Британији који су против краљевске породице, а онда прихвате почасти које им они додељују.

Плејлиста, коју је саставило Одељење за дигитализацију, културу, медије и спорт, укључује Slave to the Rhythm од Грејс Џонс, Starry Eyed Ели Голдинг и Dance All Over Me Џорџа Езре.

Портпарол одељења је навео да је: „Плејлиста сачињена тако да прослави уметнике из Британије и Комонвелта уочи предстојећег крунисања.“

Крунисање Чарлса и Камиле, краљице-пратиље, биће одржано 6. маја, а Кејти Пери, „Тејк дет“ и Лајонел Ричи ће наредног дана наступити у замку Виндзор.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара