Читај ми!

Вук и човек – нераскидива веза од памтивека

Крволочан и зао или доброћудан и веран? Од антике вукови играју важну улогу у митовима и народним бајкама. Освојили су и нововремене књиге и филмове.

Вук и човек – нераскидива веза од памтивека Вук и човек – нераскидива веза од памтивека

Дуго се сматрало да су потпуно изумрли, а данас у немачким шумама живи око 1.200 вукова. О њима редовно извештавају медији. Једни их виде као успех заштите угрожених врста, али стижу и вести о нападима на домаће животиње и шетаче. Изгледа да је повратак вука у немачке шуме пробудио древне страхове, али и човеково поштовање те животиње. Вековна фасцинација вуком огледа се у причама, митовима и ликовима из бајке.

Лупа, добра вучица

Скоро сви знају мит о Ромулу и Рему, оснивачима Рима, према коме их је одгојила вучица Лупа. Близанце је родила Реа Силвија, ћерка краља Нумитора којег је у античком граду Алба Лонга у близини Рима, са власти свргнуо брат Амулије.

Нови краљ се уплашио да ће близанци, чији је отац био бог рата Марс, постати опасни за трон. Наредио је да их удаве у Тибру. Дечаци су преживели и пронашла их је вучица Лупа, чувала их је док их није посвојио један пастир.

Фенрир

Фенрир Сури је лик из романа о Харију Потеру. Али Фенрир је митска појава и много је старији. Он је син нордисјког бога ватре и преваре Локија и џиновске Ангрбоде. Фенрир је имао огроман апетит, богови су се уплашили његове прождрљивости и снаге па су почели да га везују за дрво. Када се ослободио убио је Одина, бога рата и мудрости. Зато је у нордијској митологии Фенрир симбол пропасти богова и дивова.

Иако га је убио један вук, Один је имао два своја верна вука који су се звали Гери и Фреки.

Вук по Езопу

Езоп је вероватно живео у 6. веку пре нове ере. О његовом животу се испредају разне легенде. Његове басне – приче о животињама које имају људске особине – читају се све до данас. У Езоповим баснама вук се појављује као зла и лукава звер. Он се, на пример, прекрије јагњећом кожом, како би намамио људски плен. Отуд и изрека “вук у јагњећој кожи”.

Јапански вучји богови

Староседиоци Јапана Аину на острву Хокаиду сматрају вука „малим завијајућим богом“. Ови први становници Јапана били су познати по томе што су одгајали штене вука као пратиоца у лову. Према легенди, вукови су сишли са неба да би населили света брда и шуме. Препричава се и легенда да је једну жену од медведа спасио вук.

Модернизација Јапана од почетка 20. века донела је и заборав ових прича, а и вукови су изумрли у тим крајевима. Тренутно се улажу напори да се поново населе вукови у старим стаништима.

Црвенкапа и вук

„Бако, бако, зашто имаш тако велика уста?“, питала је Црвенкапа. „Да те боље поједем!", узвикнуо је вук и прогутао Црвенкапу. Једна од најчувенијих бајки је управо та – о девојчици која одлази да посети баку и уместо ње затекне вука. У европским народима је та прича кружила пре него што ју је 1697. на француском записао Шарл Перо, а најпознатију верзију су записали браћа Грим 1812.

Вукодлак

Постоји тумачење да је веровање у преображај човека у вука настало још у Епу о Гилгамешу. Тамо се спомиње да Гилгамеш напушта једну жену јер је она бившег партнера претворила у вука.

У грчкој митологији, тачније у легенди о Ликаону, главни јунак је толико наљутио врховног бога Зевса, понудивши му остатке жртвованог младића као јело, да је Зевс и њега и његове синове претворио у вукове. Зато је научно име за вукодлака – Ликантроп – изведено из његовог имена.

Вукодлак се спомиње и у нордијским сагама. Младић и његов отац проналазе место на којем се могу претворити у звер. Човек је све до данас фасциниран причом о вукодлаку. О томе сведоче и успешни филмови Амерички вукодлак у Лондону (1981), Вук са Џеком Николсон у главној улози (1994.) или Унутрашњи вукодлаци.

Фанови Харија Потера сигурно се сећају Фенрира Сурог, вукодлака који је уједом претворио Ремуса Џона Лупина, пријатеља Харијевог оца у вукодлака још док је био дете. За разлику од Фенрира, Ремус је „добри“ вукодлак, који се клони људи за пуног месеца и своју снагу користи само за добра дела.Акела из Књиге о џунгли.

Радјард Киплинг је створио лик индисјког дечака Моглија који је одрастао у џунгли са вуковима. Вук Акела и његова вучица су пронашли бебу у џунгли и почели да се брину о њој. Дечаков непријатељ је тигар Шир-Кан, а вук Акела страда у одбрани детета.

"canis dirus" – страшни вук

У серији Игра престола праисторијска животиња постала је славна као симбол нордијске владарске породице Старк. Научници сматрају да „страшни вук“ није предак вука, како се дуго претпостављало, већ да рођачка линија иде до пса. Ова врста је живела пре 2,5 милиона година у плеистоцену.

Пепа прасе и вук

Сећате ли се приче у којој вук хоће да одува куће три мала прасета? У цртаном филму Пепа прасе постоји блажа верзија тог вука, чији отац обожава да прича вицеве о вуковима и прасићима.Ваља свакако споменути староегипатског бога Упуаута који је приказиван са вучјом главом.

Наравно, постоје и многа друга вучја обличја која заокупљају човекову машту од памтивека.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи