Читај ми!

Британци сковали план да (јапански) трешњин цвет учине туристичком атракцијом

Цветови четири милиона стабала трешње својим прелепим изгледом, али и мирисом, привлачиће туристе од 2030. године, али не у Јапан већ у Велику Британију. Садња широм Енглеске, Велса и Северне Ирске већ је почела, а трешњин цвет већ делује на домаће и стране посетиоце.

Туристи већ дуго путују у Јапан да би видели чувене цветове трешања у пролеће. Велика Британија би ускоро могла да има сличну туристичку понуду јер све већи број стабала трешње привлачи велики број људи у време цветања.

Очекује се да ће за празнике велики број посетилаца из земље и иностранства отићи на места која полако постају позната и по овом цвету. Временски услови у протеклих неколико недеља створили су одличне услове за стварање сјајних призора.

Британски Национални фонд најавио је да ће посадити четири милиона стабала трешње широм Енглеске, Велса и Северне Ирске до 2030. године у оквиру своје шире мисије садње дрвећа, као и кампање "Blossom Watch", која подстиче људе да пригрле пролазну лепоту дрвећа сваке године.

Инспирацију смо добили од изузетно популарних фестивала ханами у Јапану. Свакако, имали смо много туриста који долазе да фотографишу цветове и поделе их на друштвеним мрежама“, рекао је Том Гросвенор, виши менаџер пројекта за Национални фонд у Бирмингему.

Јапанска компанија "Sakuraco" недавно је објавила листу најбољих места у Великој Британији за гледање трешања у цвату. На списку су лондонски паркови и локације упод надзором Националног фонда.

Произвођач грицкалица представио је, на тај начин, својим конзументима места у иностранству где могу да искусе сакуру (цвет трешње) уколико то пожеле.

Првобитна идеја се родила током првог карантина због вируса корона, што се случајно поклопило са сезоном цветања. Постојала је толика глад за тим, тако да је програм који популаризује уживање у погледу на цветове дрвећа постајао све јачи и постао скоро као фестивал“, навео је Гросвенор.

Он предводи програм под називом "Birmingham Blossom", у оквиру којег је само у јануару засађено 600 цветних стабала и то дуж руте градске аутобуске линије број 11 како би се створио „цветни прстен“ око града. Многа од тих стабала већ су процветала.

Пројектом се подсећа на ботаничку историју Бирмингема који је некада био познат као „град окружен цветовима“ због тога што је, средином 18. века, био опасан баштама и воћњацима.

Понудили смо саднице свакоме ко живи на 25 минута хода од те аутобуске трасе, тако да то могу бити становници, школе, разне заједнице. Имали смо заиста добру реакцију“, рекао је Гросвенор.

Садња дрвећа у Бирмингему је најновија етапа у оквиру програма садње стабала у великим градовима Велике Британије.

Парк London Blossom Garden у источном Лондону отворен је у мају 2021. године у знак сећања на оне који су изгубили животе у пандемији вируса корона, а дрвеће је засађено и у градовима Плимут, Нотингем и Њукасл.

Гросвенор је рекао да су се концентрисали на урбана подручја где људи имају мање приступа природи и зеленим површинама.

Од 1900-их, Бирмингем је изгубио око 85 одсто својих воћњака, тако да желимо да вратимо део те количине цветова. Поред тога што су лепи и фантастични за гледање, цветови са дрвећа су такође веома важни за добробит нашег окружења“, истакао је Гросвенор.

Пролазност цвета је део његове лепоте. Постоји тек неколико недеља, тако да морате да га цените, али такође долази у доба године када излазимо из мрачних зимских дана и улазимо у пролеће. То је тај симбол наде и обнове“, поручио је Гросвенор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара