Микеланђелов Давид – да ли се уметност може сматрати порнографијом, где је граница незнања

Пре неколико дана директорка једне школе у Америци морала је да поднесе оставку јер су ученици шестог разреда видели фотографију Микеланђеловог Давида. То је по мишљењу неких родитеља било показивање порнографије. Политичка позадина догађаја остаје у другом плану пред питањем може ли се уметност сматрати порнографијом.

Они који верују да су многе феномене још давно предвидели "Симпсонови", имају још један аргумент у рукаву. Уместо у Спрингфилду, побуна против Давидове голотиње десила се у приватној школи на Флориди.

"Родитељи имају право да буду благовремено обавештени када је на реду лекција о контроверзним темама. Прошле године знали су за предавање унапред, ове године нису“, рекао је Барни Бишоп, председник одбора.

У Фиренци за коју је Давид симбол независности и победе велике силе, вест је шокантна. Директорка галерије у којој се статуа чува век и по позива све виновнике догађаја да дођу и увере се у Давидову чистоту.

 "И даље се надам да је то лажна вест. Апсурдно је икону ренесансе сматрати порнографском. Иза тога је много незнања“, истакла је Сесилија Холберг, директорка Галерије "Академија".

Зна се да је Микеланђело почетком 16. века библијског јунака Давида радио по наруџбини Католичке цркве. Статуа виша од пет метара, била је превише величанствена да би завршила на врху катедрале. Дуго је била у самом срцу Фиренце, на месту где је данас једна од реплика.

„Сама ренесанса значи препород и окретање неким вредностима из прошлости. Тако да се први пут у ренесанси истражује анатомија и као плод тог истраживања долази то јако присуство тела и јако интензивно представљање људске природе, каква до тада никад није виђена“, објашњава Радош Антонијевић, декан Факултета ликовних уметности.

Лепота људског тела инспирисала је уметнике свих епоха, посебно скулпторе. Фигура и портрет и даље су важан део образовања на академијама. Људско тело проучава се и у основној школи, и у биологији и у уметности. Наставници траже поверење родитеља.

„Деца уче из контекста а контекст ствара сам наставник. Деца су на часу са наставником, родитељи обично нису присутни ту и када родитељ тумачи тако нешто без знања педагогије и психологије долази до таквих необичних ситуација“, истакла је  Лола Лукић, наставница ликовног, председница Удружења ликовних педагога Србије.

„Превише се нагло и можда и агресивно намећу неке ствари, а људи не могу то да прате. И онда из страха да не испадну политички некоректни понекад заиста делују бизарно. Ми тежимо да наше друштво буде отвореније и равноправније, слободније, али се дешава да се уместо отвореног претварамо у затворено друштво“, рекла је Kсенија Маринковић, власница галерије „X Vitamin”.

Код нас су више пута прихватана уметничка дела која нису наишла на разумевање ни у Европи. О разумевању границе између порнографије и уметности сведочи и Победник, који је симбол главног града.

Али и Мештровићев споменик је требало да буде постављен на Теразијама. Због жестоких критика, постављен је на високи стуб и окренут према рекама да се голотиња што мање види.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи