Скадарлија и Калемегдан или кућа Топаловића - обогаћивање туристичких атракција Београда

У Дубровнику је једна од главних атракција место где је снимана сцена Стаза срама серије „Игра престола". У Њујорку са туристичким водичем можете да обилазите места из серија „Секс и град" и „Пријатељи". Можда ћемо и ми једног дана водити госте на нека друга места, уместо у Скадарлију и на Калемегдан.

Није све што је култно и историјски значајно, туристички атрактивно, али би могло да буде. На пример, кућа породице Топаловић из филма Маратонци трче почасни круг на Косанчићевом венцу, Билија Питона на Кошутњаку, Флојдова на Дорћолу.

„Туристичка организација Београда је својовремено и објавила једну публикацију у оквиру која је читав сегмент био посвећен снимању филмова и општим местима у Београду, међутим, и то може да функционише, али то је негде на нивоу домаће публике или неког ужег региона”, каже Миодраг Пoповић, директор Туристичке организације Београда

„Регион интересује и када су туристи на обичним турама, класичним градским турама, обиласка града, ако се пролази поред таквих објеката, или туристи питају. И то измештање, исељавање, да ли ће неко пристати, то је све индивидно, да ли је у власништву, да ли је под заштитом кућа, пуно тога зависи,да ли би неко и уступио уопште свој простор”, прича Бојана Шестовић, туристички водич.

Из године у годину Београд има све више туристичких актракција, кажу у Туристичкој организацији Београда.

„Што се тиче нових атракција ми смо у оним тужним корона годинама, пре свега 2020. години, ми смо покушали, чини ми се, у великој мери успели да ревитализујемо београдска излетишта, некадашње излетишта, које су поприлично били запуштена тамо од Обреновца, па чак и Лазаревца, па рецимо до Сурчина. Све то постало је поновно занимљиво зато што су људи желили да бораве пре свега на отвореном простору. Према томе, велики број београдских излетишта поновно се појављују", каже Поповић.

Ипак, и даље су Калемегдан, Скадарлија, Кнез Михаилова, Савамала, Ада Циганлија, Авала, Храм Светог Саве - најатрактивнија места за туристе.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво