„На кафи са кнегињом Љубицом“ са Вјером Мујовић

Туристички програм „На кафи са кнегињом Љубицом“ је изузетно популаран. Музејску монодраму је пре 15 година поставила, и успешно изводила, историчарка уметности Наташа Поповска, а након њене смрти у улози Љубице Обреновић сада је глумица Вјера Мујовић.

И онда је уз кафу и ратлук почела исповест једне од најмаркантнијих женских фигура српске историје. Милоша је упознала на реци док је белила веш па се за њега убрзо и удала. Била је супруга, мајка, утицајна личност свог времена. Каже да је мужа дворила а са њим никада није обедовала без његовог одобрења. Тешко је подносила Милошева неверства, а Петрији је сама пресудила пуцњем из кубуре.

То себи никада није могла да опрости. Није ни Милош. Живу главу је сачувала само зато што је у то време била у другом стању. Не могавши да поднесе мужевљев презир, долази до њега са напуњеном кубуром уз чувене речи "Убиј или праштај". И опростио је, али никада није заборавио. Родила је осморо, четворо је сахранила док су били деца, а Милана само 25 дана по његовом ступању на власт.

Многи сматрају да је Љубица зачетница еманципације жена у Србији. Била је јака, храбра, јахала коња ноћу сама од Пожаревца до Крагујевца.

"Како каже Милован Данојлић у својој књизи Човек човеку описујући једну другу жену – госпођу Виду, каже Курјак жена. Ја сам тако некако доживела Љубицу. Она је била неписмена, као и Милош, али је она имала свест о моћи знања, образовања и писмености", истакла је глумица Вјера Мујовић.

Са Љубицом уз кафу можете продиванити сваког понедељка у 18 сати у њеном конаку на Косанчићевом венцу. На српском језику, али и на енглеском, уз претходну најаву.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво