Романи Агате Кристи „на исправци” да неког не увреде

Неколико романа Агате Кристи је измењено како би се уклонио језик који би могао да се сматра увредљивим, што укључује увреде и расне референце. Сличан пут имали су и романи Роалда Дала, аутора романа „Чарли и фабрика чоколаде“, као и књига Ијана Флеминга о тајном агенту Џејмсу Бонду.

Романи „краљице злочина“ Агате Кристи су најновија класична дела која се ревидирају како би се уклониле расистичке референце и језик који се сматра увредљивим за савремену публику.

Према британским наводима, издавач „Харпер Колинс“ је „уредио“ неке одломке, неке потпуно уклонио из нових дигиталних издања. У питању су детективске мистерије Агате Кристи у којима се појављују Херкул Поаро и госпођица Марпл, објављене између 1920. и 1926. године, које треба да буду објављене у новим дигиталним верзијама тог издавача.

Посебна група читалаца-критичара унела је измене које се односе на расну припадност, описе женског тела и поједине придеве који би могли да буду увредљиви у данашње време.

Ово је први пут да су романи Агате Кристи измењени, иако је роман Десет малих црнаца добио нови наслов: Не оста ниједан.

У ревидираној верзији збирке Последњи случајеви госпођице Марпл и две друге приче, реч „домаћи“ замењена је изразом „локални“.

Одломак који описује слугу као „црног“  који се „цери“ је ревидиран и лик „само клима главом“, без референци на његову расу.

А у роману Смрт на Нилу из 1937. године, уклоњено је свако помињање „нубијских људи“.

Промене у Даловим књигама Чарли и фабрика чоколаде и Џејмс и џиновска бресква поделиле су љубитеље његових дела  – неки од њих тврде да је преправљање класичне литературе облик цензуре.

Издавач „Пафин“ је одговорио на контроверзу најављујући да ће ипак објавити две верзије – једну измењену и једну класичну – како би читаоци имали „избор да одлуче како ће доживети магичне, чудесне приче Роалда Дала“.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво