Сведочење папагаја послало убице на доживотну робију

Суд у Индији осудио је двојицу мушкараца на доживотну робију због почињеног убиства и пљачке, у доброј мери захваљујући папагају који се у тренутку злочина налазио у кући.

Сведочење папагаја послало убице на доживотну робију Сведочење папагаја послало убице на доживотну робију

Нилам Шарма, супруга главног уредника водећег индијског листа Виџаја Шарме, убијена је у својој кући 20. фебруара 2014. Након убиства, кућа је опљачкана, али полиција није пронашла починиоце све док папагај, кућни љубимац породице, није почео да вришти име Виџајевог нећака.

Виџај је постао сумњичав када је чуо крике папагаја и затражио је од полиције да испита његовог нећака Ашу, који је признао да су он и његов пријатељ Ронија Месија починили злочин.

Девет година након убиства, специјални судија Мохамед Рашид осудио је обојицу оптужених на доживотни затвор и изрекао новчану казну од 72.000 рупија (874 долара), на основу Ашуовог признања и накнадно прикупљених доказа.

Према информацијама до којих је дошао портал Индија тудеј, Виџај Шарма је тог кобног дана када му је убијена супруга био са сином и ћерком на венчању, а жена Нилам је остала код куће.

Када се касно увече вратио, у кући је затекао тело жене и пса, кућног љубимца. Обоје су били убијени оштрим предметом.

После инцидента папагај, кућни љубимац породице Шарма, престао је да једе и пије воду и није се уопште оглашавао. То је Виџаја навело на помисао да је папагај био сведок убиства и да је можда препознао починиоца.

Када је почео да наводи једно по једно име пред папагајем, птица се узнемирила када је чула нећаково име и почела да вришти „Ашу, Ашу“. Папагај је чак и пред полицијом имао исту реакцију на Ашуово име, стоји у полицијском извештају.

Ниведита Шарма, ћерка убијене Ниламе, рекла је за Индија тудеј да је Ашу често долазио у њихову кућу и боравио код њих. Знао је где се чува новац и накит у кући и планирао је пљачку, тврди Ниведита.

Он је током упада у кућу пса ножем избо девет, а Ниламу 14 пута.

Сведочење“ папагаја се помиње у целом случају, али није унет у доказни материјал, јер закон не предвиђа такву могућност.

Ниведита Шарма каже да је птица угинула шест месеци након инцидента. Виџај Шарма је умро 14. новембра 2020, током пандемије ковида 19. „Мој отац је желео да Ашу буде најстроже кажњен, цела породица би поднела захтев Врховном суду да га осуди на смрт“, наглашава ћерка убијене.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво