Читај ми!

Новинарка РТС-а пробала хамбургер са брашном од домаћег цврчка, килограм кошта 70 евра

После анализе научних студија, инсект познат као домаћи цврчак или зрикавац, претходно је уврштен на листу нових намирница у Европској унији и његов прах може да се користи у хлебу, пецивима, кексу као и мешавинама за колаче, онима са кромпиром и слично. Наша дописница из Италије, Сања Лучић, пробала је први хамбургер који се појавио на италијанском тржишту, а направљен је од брашна домаћег цврчка.

Пре неколико дана пробала сам хамбургер који је у свој јеловник уврстио један ресторан, а који је изазвао огромно интересовање медија и Италијана који су долазили чак и из других делова земље да га пробају. Испред ресторана стварали су се редови у којима се чекало и по два сата.

„Ми већ годину дана радимо на томе да укључимо нове протеинске изворе у прехрану. Иако у нашем ресторану служимо месо, а тако ће и остати, потребно је бити отворен и за нове ствари. У овом тренутку, то је брашно од цврчака које је пуно протеина – потребно је бити спреман за будућност. У азијским земљама је то одавно уобичајено, а ми у Италији смо помало сумњичави јер желимо да сачувамо своју кулинарску традицију. Ово није замена за класичну медитеранску дијету, ово је алтернатива. Хамбургер је на биљној бази, направљен од кромпира и пасуља уз додатак два одсто брашна од цврчака – то је проценат који дозвољава Европска унија“, објашњава Пабел Руђеро, власник ресторана "Pane e Tritta".

Дакле, што се тиче брашна од инсеката оно се заправо налази у самом хамбургеру а не у хлебу. Укус је врло необичан, никада не бисте рекли да једете нешто што у себи има брашно од инсеката.

„Дакле, ово је алтернатива врло деликатног укуса и има извесну слаткасту ноту. Уколико бисмо ставили више од два одсто брашна укус би био интензивнији и можда бисмо га теже прихватили. Има врло велику протеинску вредност, 65 одсто протеина, док на пример месо од говедине достиже 25 одсто протеина. Ми смо први у Италији увели ово брашно које добијамо од произвођача из Финске, а ускоро ћемо имати и домаћег произвођача – 100% ‘мејд ин Итали’. Много тога се покреће у том правцу. Негативна страна је веома висока цена. Наиме, килограм овог брашна кошта 70 евра. Ми смо успели да смањимо цену за 40 одсто и надамо се да ћемо је још снизити захваљујући италијанским произвођачима“, очекује Пабел Руђеро.

Хамбургер у коме се налази два одсто брашна од цврчака кошта 13,90 евра. Пециво је зелене боје јер је, како нам је рекао Пабел, коришћена алга да се добије та боја хлеба – то је, заправо, маркетиншки потез којим указујемо на то да је ово у складу са природом, како се овде популарно каже „зелено“, а и лепо изгледа на друштвеним мрежама.

На тим истим друштвеним мрежама ова иницијатива је доживела велике критике: од оних који кажу да не би потрошили ни цент да пробају тако нешто, до оних који су чак директно претили власницима ресторана.

С друге стране, дуги редови и клијенти изненађени благим а не горким или интензивним укусом као што су очекивали, показују да је јавно мњење као и увек подељено када је реч о нечем новом што – како подвлаче и они који производе ово брашно и они који га користе – никад неће заменити месо.

четвртак, 07. новембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње