Читај ми!

Ако руком не можете да досегнете до 210 центиметара, не пријављујте се за стјуарда или стјуардесу

У току је до сада највећи конкурс за стјуардесе и стјуарде у „Ер Србији“. Један од услова је да када кандидат подигне руку, мора да досегне висину од два метра и 10 центиметара.

Увек насмејани, расположени, љубазни и стрпљиви. Спремни да регаују у свакој ситуацији. Уместо да раде на земљи, раде док лете. Авион је њихова друга кућа, воле висину, отпорни су на турбуленцију и одговорни за 250 живота.

Колико је изазовно радити посао на хиљадама метара висине.

„Ми га не доживљавамо тако. Долазимо на посао као и сви други. Већ седам година радим као стјуард. Припремамо се, улазимо у авион, то је наше окружење као што је некоме канцеларија, за нас је авион“, наводи Душан Тасић.

„Ми прођемо кроз један озбиљан тренинг. У нашем послу је јако битно познавати процедуре и поштовати их. Самим тим ми немамо страх. Знамо у свакој ситуацији да се поставимо и шта да урадимо. Сваки дан је леп када се лет заврши успешно са нашим колегама“, напомиње Татјана Јелача.

Стјуарди и стјуердесе имају врло одговоран посао. Обучени су да пруже прву помоћ, чак и за порођај.

Основни услови за овај посао су најмање 18 година и средње образовање. На конкурсу за посао тестирају се и комуникационе вештине, тимски рад, знање енглеског језика.

Зашто је важан поменути тест висине за кабинско особље? Једноставно зато што се на тој висини налазе ормарићи у авиону. Међутим, то није довољно да би се добио овај посао.

„Изврсност, посвећеност, одговорност, поузданост и интегритет. Интегритет је нарочито важан уколико желите да радите у националној авио компанији. Најпре морате бити поштени, да поштујете друге, али и да водите рачуна о својој сигурности и сигурности других“, наглашава Милица Нетковић, директор људских ресурса „Ер Србије".

А посао је, кажу, изазован на више нивоа.

„Сваки лет је прича за себе. Увек имамо ту прилику и могућност да на најлепши поглед на свет када погледамо кроз овај мали прозорчић“, додаје Јелача.

Пријавило се више стотина кандидата и ово је највећи конкурс у последњих пет година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи