Читај ми!

Апарат за магнетну резонанцу активирао напуњен пиштољ и убио човека

Прошлог месеца један Бразилац је задобио смртоносне повреде када му је напуњен пиштољ који је носио за појасом опалио у стомак у близини укљученог апарата за магнетну резонанцу.

Апарат за магнетну резонанцу активирао напуњен пиштољ и убио човека Апарат за магнетну резонанцу активирао напуњен пиштољ и убио човека

Како су известили медији, четрдесетогодишњи адвокат и горљиви заговорник поседовања оружја, упркос усменим и писменим захтевима да се уклоне сви метални предмети пре него што уђе са мајком у собу за скенирање, задржао је код себе напуњен пиштољ.

Леандро Матијас де Новес је одвео мајку у клинику у Сао Паулу и по стандардној процедури њему и мајци изричито наложено да оставе све металне предмете испред кабинета.

„Желели бисмо да истакнемо да је тим клинике поштовао све безбедносне протоколе, као што је уобичајено у свим јединицама“, рекао је портпарол установе, преноси Сајенс алерт.

„И пацијенткиња и њен пратилац били су прописно упућени у процедуру приступа сали за преглед и упозорени на уклањање свих металних предмета.“

Све је јасно

Узрок овог бизарног несрећног случаје је међутим потпуно јасан. Да би снимио тело, МРИ апарат користи од 1,5 до 3,0 тесла јединица магнетног поља (понекад и више), како би покренуо протоне у молекулима воде да се усмере отприлике у истом правцу.

Нискоенергетски импулс електромагнетизма помера честице, које у зависности од околних материјала захтевају различиту количину времена да се врате у почетну тачку. Овај контраст у померању протона се затим тумачи како би се пружила детаљна слика унутрашњости тела.

Како бисмо имали представу о томе која је јачина магнетног поља у апарату за магнетну резонанцу, треба имати у виду да је на пример јачина магнетног поља код обичаног магнета за фрижидер неколико хиљадитих делова тесле. Неки ретки метали могу имати снагу око једне тесле.

Дакле, три до седам тесла јединица неће протрести Земљу, али то је довољно за велике феромагнетне предмете – оне направљене од материјала који реагују релативно равномерно у јаком магнетном пољу.

Непажња или бахатост

У једној такође необичној несрећи 2001. године једо дете је добило смртоносне повреде главе када је магнетна резонанца катапултирала метални резервоар за кисеоник са друге стране собе.

У случајевима мањих предмета, као што је на пример накит, јако магнетно поље може да створи електричну струју у материјалу која потенцијално спроводи довољно топлоте да изазове гадну локализовану опекотину.

Шта се тачно догодило у Де Новесовом случају можда никада неће бити познато. Сакривен за појасом, пиштољ је испалио када се машина активирала, задобио је ране којима је подлегао после неколико недеља у болници.

Као заговорник поседовања оружја са хиљадама пратилаца на својим налозима на друштвеним мрежама, де Новес очигледно није био неук када је у питању руковање ватреним оружјем. Према полицијским евиденцијама, имао је дозволу за ношење, а оружје је регистровано.

Није јасно да ли је у питању била бахатост или непажња, али овај инцидент служи као трагични подсетник на чињеницу да се магнетна резонанца и оружје једноставно не смеју наћи на једном месту.

Ово није усамљен случај

Један чланак из 2002. у American Journal of Roentgenology описује инцидент у држави Њујорк у коме је полицајца који није био на дужности због неког неспоразума у комуникацији са особљем ушао са оружјем у собу за скенирање.

Одложио је пиштољ на ормарић, на око метар удаљен од апарата, али пиштољ је искочио из футроле и опалио у зид.

Такође, 2013. године, апарат је избио пиштољ из руку дежурног полицајца који је интервенисао на дојаву о провали у клинику у Илиноису.

Године 2018, један мушкарац се ранио у ногу у клиници на Лонг Ајленду када је пиштољ у његовом џепу опалио када је ушао у просторију за МР скенирање.

Значи, када се каже „све металне предмете“ то се односи и на оружје, а непоштивање тих правила може, нажалост, имати смртоносне последице.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи