Читај ми!

Сведок времена, ратова и верни пријатељ – знате ли који је најстарији јавни сат у Београду

Поново ради сат на Генексовој кули. Све који га се сећају из неких других времена обрадовала је ова вест. Није то само сат, него и путоказ, поздрав за улазак у Београд, свака генерација испричаће вам свој доживљај. А колико тек успомена чува један од најстаријих у граду? Неке од тајни сата на пошти у Таковској откривамо вечерас.

Опомињу на време. Пожурују нас. Гледају са висине. Дежурни су кривци када каснимо – улични сатови. Раде сваког дана неуморно, по свим годишњим добима. Један такав обрће време пуних 95 година на врху Главне поште у Таковској улици. Ми смо се данас попели уским мердевинама да завиримо у срце сата.

Сат се састоји из два дела. дигиталног и аналогног дела. Дигитални део прима сигнал из Франкфурта и преко матичног сата, шаље сигнал на сваких 60 секунди, односно импулс, до овог механичког дела који се окреће и помера казаљку и минуте.

„Ово је срце сата. Са четири осовине покреће казаљке са свих страна куле. Нема прецизнијег чувара врмена од њега. Само једном је престао да ради - за потребе снимања серије. Ако се поквари, тешко га је поправити, а одржавају га само два мајстора, који га једном недељно обилазе и чисте“, објашњава Срђан Милеуснић из сектора за одржавање објекта.

Штелује се ручно, односно када је летње и зимско рачунање времена, морамо да зауставимо све казаљке и механички се откачиње по један сат, чекамо имплус од 60 секунди, да бисмо подесили сваки сат понаособ.

„Историјски значај има у том смислу што је то био први велики јавни часовник на згради поште. То је био први сат од ког су кренули сви остали сатови да се на зградама Београда изграђују“, истиче Марко Јелић из Музеја ПТТ.

Сведок ратова, смене генерација Београђана и још се није посвађао са временом. Срце је и даље младо и још има да куца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи