Читај ми!

Ћевапи победили хамбургер или је директоров „бентли“ отерао Мекдоналдс из Босне и Херцеговине

Последњи хамбургер послужен је у Сарајеву 30. децембра. „Мекдоналдс“ је после десет година окренуо леђа Босни и Херцеговини. Према наводима из седишта у Сједињеним Државама, желе да спрече даље нарушавање имиџа бренда.

Ћевапи победили хамбургер или је директоров „бентли“ отерао Мекдоналдс из Босне и Херцеговине Ћевапи победили хамбургер или је директоров „бентли“ отерао Мекдоналдс из Босне и Херцеговине

Последњи хамбургер послужен је у Сарајеву 30. децембра 2022. „Мекдоналдс“ је после десет година окренуо леђа Босни и Херцеговини. Према наводима из седишта у Сједињеним Државама, желе да спрече даље нарушавање имиџа бренда.

„Гужва испред ‘Мекдоналдса’ у главном граду Босне и Херцеговине, Сарајеву, попут оне 30. децембра 2022. године није забележена од његовог отварања 2012. године. Тог дана је владало велико интересовање за хамбургером јер је ‘Мекдоналдс’ последњи гигант брзе хране који се послужује у БиХ. Оно што је дуго најављивано постало је стварност за неколико дана: Американци су затворили своја врата у Босни и Херцеговини и напустили тржиште“, пише, поред осталог, Марко Петелин у листу Клајне цајтунг.

Петелин пише да је и од отварања прве филијале у БиХ у то време, чак и уз присуство познатих државних челника, хамбургер тешко пролазио у Сарајеву. Национална јела, пљескавицу и ћевапчиће у сомуну са луком и ајваром, ретко који Босанац би заменио за хамбургер, помфрит и кечап. И зато што, са просечним месечним примањима од нешто мање од 350 евра, већина људи то тешко може да приушти.

Дугови и луксузан живот на рачун Мекдоналдса

У тексту објављеном у листу Клајне цајтунг се наводи да је директор Харис Ихтијаревић привукао пажњу својом екстраваганцијом и многим недоследностима у руковођењу.

„Нагомилали су се велики дугови. Наводи се да је реч о обавезама у износу од 1,2 милиона конвертибилних марака. Осим тога, корисник франшизе изгубио је спор против 'Рајфајзен банке' око закупа пословног простора у Титовој улици у Сарајеву.“

„Кап која је прелила чашу у америчком седишту вероватно је био директоров службени аутомобил. Ихтијаревић се почастио, ни мање ни више, него ‘бентлијем’. Наводно је изнајмио енглески луксузни аутомобил о трошку 'Мекдоналдса'“, пише Клајне цајтунг и додаје да је одузета франшиза јер у седишту у Сједињеним Државама, желе да спрече даље нарушавање имиџа бренда.

Сто педесет запослених сазнало је 30. децембра да сутрадан не морају да се појаве на послу. Према наводима Мекдоналдса, тренутно се не планира нова лиценца у БиХ. Коначно, мали пораз глобализације пред националним културним добром.

Ћевапи увек били испред Мекдоналдса

Одласком „Мекдоналдса“ из БиХ се бави и МДР. Улрике Шулт пише да „Мекдоналдсу“ посао у Сарајеву и није никада ишао добро. Не само зато што се америчка брза храна сусрела са популарним домаћим специјалитетима са роштиља у Босни.

„Док у Србији постоје 32 пословнице, а у Хрватској 39, ресторани у босанским градовима Бања Лука и Тузла могли су да опстану јако кратко.“

Локални посматрачи то објашњавају тиме да људи себи једноставно не могу приуштити брзу храну. Уз тренутна поскупљења, просечна нето примања од око 530 евра нису довољна ни за покривање просечних трошкова живота четворочлане породице. Они су у новембру 2022. године износили више од 1.500 евра за део земље у којем се налази Сарајево.

„Позната ћевабџиница у Сарајеву је приликом отварања ‘Мекдоналдса’ привукла пажњу јер је као добар комшија на насеље послала огромну тацну са ћевапчићима. Власник ћевабџинице је поручио да конкуренција стимулише пословање и да он сматра да долазак ‘Мекдоналдса’ неће значити да ће Босанци убудуће јести мање ћевапа. Они су, барем почетком 2023. године, заправо прави победници“, пише МДР.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи