Читај ми!

Јединствени комплекс „Српско село“ граде и неимари из Турске

У Косјерићу се реализује јединствени пројекат, изградња комплекса „Српско село“ који ће на једном месту представити традиционалну сеоску архитектуру од Војводине до југа Србије. Како би помогли да сви објекти буду изграђени на време, стигли су и неимари из Турске.

На градилишту комплекса „Српско село“ ничу објекти који ће на једном месту представити традиционалну сеоску архитектуру од Војводине до југа Србије. Због овог пројекта Немања Гајић одлучио је да се из Београда врати у Косјерић.

„Потребно је просто створити неку атмосферу где ће млади људи желети да остану овде или, ако студирају да се врате да заснивају породицу овде. Ја сам један од тих кога је привукла ова прича. И поред ове приче сам схватио да просто у великом граду није лако опстати. Тај систем вредности који је тамо наметнут је нешто са чим се ја нисам слагао. Тако да мислим да сам направио прави потез“, каже Немања Гајић, управник „Српског села“.

„Српско село“ ујединило је и општинске одборнике, који су једногласно овај пројекат прогласили стратешким за Косјерић.

„Значајни резултати су постигнути у туристичкој понуди, али сам комплекс 'Српско село' је од стратешког значаја. Значи, укупно 75 људи, за отприлике овако малу општину. Запошљавање тих младих људи је од огромног значаја. Затим, само уређивање корита реке Скрапеж и регулација тока представља такође велики значај“, наглашава Гордана Гвозденовић, начелница општинске управе Косјерић.

А под будним оком инжењера Градимира, „Српско село“ граде и турски неимари.

„Да убрзају, по некој динамици да се објекти, који су започети заврше на време. Али Турци као радници су добри, квалитетно раде“, наводи дипл. инж. Градимир Јеремић, руководилац градилишта.

„Човек добро, српски, турски, исто, исто. Добро. Гуд. Храна, добро. Рум, слип, добро. Све добро 'Српско село'“, каже Ђумерт Гунгур, шеф екипе турских грађевинаца.

Турски неимари у Косјерићу су наишли на гостопримство какво не памте. Зато у тако добром расположењу ниче „Српско село“, комплекс који ће по много чему бити јединствен и на Балкану.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи