Читај ми!

Макетарски куп први пут на Сајму, највише домаћих макетара који гаје традицију још из периода ЈНА

Јубиларни петнести по реду Макетарски куп, први пут одржава се на Сајму. Приказано је више од 600 макета, а око 120 макетара из 13 земаља такмичи се у различитим категоријама.

Једни поред других - авиони из Првог и Другог светског рата. Поред њих су и савремени ловци и бомбардери. Исто је и са тенковима и борбеним оклопним возилима. Ко је направио најбољу макету - мери се у више категорија.

„Имамо 34 категорије, подељене су категорије на сениорске, кадетске и јуниорске, и категорије су подељене по питању тема, ваздухопловне, оклоп, грађевине, индустријске машине бродови, подморнице", објашњава Мирослав Шљивић, ИЗ макетарскОГ клубА „Олуј".

Судије оцењују како је макета технички израђена, тј. како је састављена. Најбитнија је њена подударност са оригиналом, то је, кажу макетари, циљ такмичења.

Макете су најчешће у размери 1:72 и 1:48. Конкуренција је и ове године изузетно јака захваљујући и такмичарима из иностранства.

„На Новогодишњи куп долазимо већ шест година. Ове године се такмичимо у 12 катергорија, донели смо 40 макета. Важно је да учествујемо, а није толико битно да ли ћемо победити". истиче Алеш Вовк, макетар из Словеније.

Екипа из Словеније организује и радионицу за најмлађе ентузијасте. Пасију према макетама преносе на младе.

Највише макетара је из Србије. Хоби је развијен, а макетари традицију вуку још из времена Југославије и периода Југословенске народне армије. Многи се познају и друже.

„Једна популација која се бави једним лепим хуманим хобијем који опстаје на овим просторима, овај хоби је увек везан за неке земље које су економски јаче, јер хоби захтева улагање материјално", наглашава Саша Јовановић, један од организатора.

Макетари се, како кажу, довијају на разне начине да превазиђу те проблеме.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи