Читај ми!

Због набацивања и узнемиравања на улици до две године затвора у Британији

Сексуално узнемиравање жена у јавности, укључујући и звиждање, добацивање и набацивање на улици, биће кажњиво са две године затворена по новом предложеном закону у Великој Британији.

Министарка унутрашњих послова Суела Браверман већ је подржала закон, који је предложио министар Грег Кларк, по ком ће поменуто понашање бити сматрано прекршајем инсистирајући да „свака жена треба да се осећа безбедно док шета улицама“.

Сексуално узнемиравање у јавности је већ илегално, али не постоји као засебан прекршај.

Британске власти желе овим потезом не само да желе да охрабре жене да пријаве таква искуства, већ и да учине закон „јаснијим“ грађанима и полицији тако што ће нагласити озбиљност злочина, преноси Индепендент.

Предлог закона представља амандман на Закон о јавном понашању из 1986. године, а њиме се уводе строже казне за починиоце па је максимална казна повећана са шест месеци на две године.

Предлагач Грег Кларк каже да је утврђено да је такозвано „набацивање“ и сексуално узнемиравање у јавности веома раширен проблем.

Под закон ће потпасти свако ко је починио злочин по дефиницији „намерног узнемиравања или узроковања страха“ код жртве на основу њеног пола.

Такво понашање покрива „претеће, злостављајуће или увредљиве“ речи и понашање, попут набацивања.

Британске власти разматрају да томе додају и друга понашања, попут праћења неког, непристојних гестова, коментарисања у правцу жртве или споре вожње упоредо са њом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи