Читај ми!

Околином Малог Зворника некада су шетали Византијци

Мали Зворник је најмања општина у Србији. Осим моста на Дрини који је направио Краљ Александар Први Карађорђевић, Подземног града Карађорђевића, цркве у стени коју називају Мали Острог, овде можете видети и стари град Орловине где је пронађена црква из 6. века, из доба цара Јустинијана.

На Вису изнад Малог Зворноика који се наслања на реку Дрину налази се археолошко налазиштре које је стављено под заштиту државе као културно добро. Векови су пролазили и чували зидине једне велике светиње на овом брду.

„Слика Малог Зворника као туристичке дестинације огледа се у историјско културном наслеђу које потиче од византијског доба а које представља археолошки локалитет Орловине",рекла је Марица Лукић, ТО Мали Зворник.

„На археолошком налазишту Орловине пронађена је црква из шестог века, базилика из времена цара Јустинијана. Поред саме цркве пронађено је још пет сонди, цистерна, гробови са накитом што указује да је на овом локалитету живео неко од властеле. За време градње хидроцентрале 1955. године већина локалитета је уништена", истакао је Јевто Марковић, ТО Мали Зворник.

Додаје да је историчар Дејан Пајић први почео да испитује овај локалитет, а материјал је однео на факултет у Београд.

„Министарство за културу је покренуло нова истраживања. Општина Зворник обезбедила је део средстава за истраживање цркве. ТО Малог Зворника има пуно знаменитости које су популарне међу туристима", рекао је Јевто Марковић, ТО Мали Зворник.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи