Читај ми!

Бенкси позива људе да краду одећу из нове колекције „Геса“, јер су и они покрали њега

Анонимни уметник графита познат под именом Бенкси, позива људе да оду у продавницу модог бренда „Гес“ у Риџент стриту и „слободно се послуже“ неким комадом одеће из колекције инспирисане његовим радом, пошто су и они користили његово уметничко дело „без питања“. Бенкси се пита, „како то може бити погрешно?“.

Бенкси је поделио фотографију излога радње „Геса“ у Риџенент стриту у центру Лондона, на свом профилу на Инстаграму, који прати 11,6 милиона људи, оптужујући амерички модни бренд да су „украли“ његов рад. Анонимни уметних је охрабрио људе да оду и слободно се послуже одећом из колекције инспирисане његовим радом.

Изнад слике је написао: „Позив свим крадљивцима. Молим вас да одете у 'Гесову' продавницу у Риџент стриту. Они су се послужили мојим уметничким делима без питања, како онда може бити погрешно ако и ви урадите исто са њиховом одећом?“.

Иначе, иза лутака у излогу обучених у мајице, јакне и модне додатке инспирисане његовим графитима, стајала је слика његовог графита који приказује Палестинца како баца букет цвећа.

На сајту „Геса“ стоји да је нова колекција одеће креирана „у партнерству са 'Бренделајсдом' (Brandalisedom)", компанијом која обезбеђује ауторска права на графите из целог света, на чијем сајту такође стоји да нуде љубитељима могућност да купе „приступачне предмете са принтом из колекције најбољих графита“.

„Бренделајсд“ има велики број продавница у Великој Британији и Сједињеним Државама и објављују велики број Бенксијевих радова углавном на својој веб-станици и профилу на Инстаграму.

У изјави за медије уочи лансирања нове колекције, главни креативни директор „Геса“, Пол Марсијано, је нагласио да су:„Бенксијеви графити имали невероватан утицај који одјекује широм планета. Ова нова колекција настала у сарадњи са 'Бренделајсдом' је начин да му модна индустрија покаже своју захвалност“.

Нова „Гесова“ колекција има одећу намењену мушкарцима, женама и деци, и користи Бенксијеве слике, укључујући и познати графит краљице са муњом у стилу Дејвида Боувија насликаном преко њеног лица, плакат Livin' The Dream Disney и Thug For Life Bunny. Цене се крећу од око 35 до око 225 фунти.

После Бенксијеве објаве на Инстаграму, особље продавнице је прекрило унутрашњост излога обичним папиром и заклонило поменути графит.

Почетком недеље, Бенкси је Управи за интелектуалну својину Европске уније поднео захтев да му се дозволи да задржи ауторска права на једну од својих најпознатијих графита, мајмуна који носи огласни сендвич.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару