Читај ми!

У чему је тајна чаја са балончићима или „бабл тија“

Пиће необичног укуса и изгледа већ неколико година се продаје и у Београду, али је праву славу доживело тек после промоције на друштвеним мрежама. Да ли сте га већ пробали?

Пиће необичног укуса са куглицама за које неки мисле да су украс, али има и оних који знају да су оне и јестиве. У питању су топиока куглице.

Праве се од корена биљке касава која расте у Бразилу. Кувају се у шећеру све док не постану прозирне и гумене. Оне су главни састојак популарног „бабл тија“, односно чаја са балончићима. А укуса је много.

Осамдесетих година „бабл ти“ постао је познат међу студентима који су га између предавања куповали на улицама Тајвана. Потом се проширио у САД и Британију. Код нас се у појединим кафићима служи већ неколико година, али славу стиче недавно, захваљујући Тиктоку. Прошле године је због трендова на друштвеним мрежама дошло и до несташице тапиока бобица у целом свету, које се увозе из Тајвана.

„У Америци је почео тај тренд са бабл тијевима и само су се људи накачили на талас и наставили да возе. Атрактивно је, занимљиво је, јер људи више не једу само устима него једу и очима“, сматра Павле Ђуришић.

Оригинална верзија, данас стара готово пет деценија, има небројено варијација. Уместо црног чаја као базе, може се користити и зелени, а тапиока куглице могу се заменити желеом и перлицама различитих укуса.

„Кад сам први пут пробао било ми је мало чудно, пошто мислим да су ми чудне укусе били смућкали. Те бобе су ми биле фасцинанте како ми заправо пуцају у устима и тај сируп који је додатни неки укус, који је изненађење, и имам још желе који се жваће. Ајде, да кажемо, да је неки изазов за непце“, додаје Ђуришић.

Течно и тврдо, желе и тапиока, кисело, слатко, манго, банана, кактус – довољно да будете маштовити и да волите да експериментишете са укусима.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи