Читај ми!

Рогљевачке пивнице као Али-бабина пећина – музеј старина има хиљаде експоната

Следећи визију својих предака који су се у Крајини настанили још у 17. веку, у време Велике сеобе Срба, породица Радосављевић већ неколико деценија на простору Рогљевачких пивница развија своју винску и туристичку причу у коју су уткали историју и традицију.

Лагана шетња кроз Рогљевачке пивнице по новембарском сунцу доноси многа изненађења за сваког туристу. У првој пивници можете видети све осим вина. Својеврстан музеј са многобројним експонатима које су Радосављевићи годинама сакупљали трагајући за историсјким коренима свога места.

„Мој отац је био Рогљевац и он је хтео да ту љубав према старинама пренесе у овај крај, одакле је он. Овде имамо искључиво ствари које су из овог краја. По овим стварима се види начин живљења нас мештана, а види се бога ми, ако мало боље погледате, да су многе културе долазиле пратећи путеве вина, а неке бога ми - и остајале", рекла је Барбара Радосављевић из Рогљева.

„Код нас нема плаћања улазнице, сви туристи који дођу, страни или наши, шетају пивницама, отварамо и показујемо их као и музеј, а то је вредност Србије", додаје Срђан Радосављевић из Рогљева.

Своје изненађење није крио ни француски туриста који обилази Источну Србију.

„Све ово ме подсећа на једну малу Али-бабину пећину са много различитих ствари и украса. Овај музеј видим као једно егзотично место", под утиском је Жером Вале, туриста из Француске.

На путу до пивнице која је претворена у природњачки музеј, видели смо и возни парк са почетка прошлог века, који је некад превозио грожђе и отишао у заслужену пензију.

У музеју старина има на стотине и хиљаде такорећи - експоната, али најстарији је у другом музеју - то су кости од мамута стари 600 хиљада година и то - у пивници.

Изложене су кости мамута и лобања праисторијског говечета. Жеља им је кажу, да саграде већи музеј како би мамута заштитили и изложили у природној величини.

У прашњавом музеју вина флаше су старе и до 50 година, а отварају се само у изузетним приликама.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи